Guide: informasjon om vinskap

Antall flasker i vinskap

Flaskekapasiteten i et vinskap er et uttrykk for det maksimale antall flasker et skap kan romme hvis det pakkes og stables helt optimalt, og dette innebærer ofte at én eller flere hyller tas ut av det aktuelle vinskapet. Alle produsenter oppgir flaskekapasiteten på denne måten. Ønsker du å benytte vinskapet med samtlige hyller og/eller uten at flasker ligger på tvers, vil kapasiteten være lavere enn den opplyste. Kontakt oss gjerne dersom du vil vite nøyaktig flaskekapasitet til vinskapet du kikker på.

Vinskap kan beskadiges hvis de ligger ned

Hvis du selv velger å hente et vinskap er det viktig at du lar det stå oppreist under transporten. I enkelte tilfeller kan kompressoren/kjølesystemet beskadiges hvis skapet ligger under transport.

Av denne grunn anbefaler vi at du får vinskap levert av fagmenn som kan transportere skapet oppreist hele veien.

Vent med å slå på vinskapet

Når du har plassert vinskapet på ønsket sted bør du vente 24-48 timer (Eurocave 48 timer) før du kobler det til strøm. Det er viktig å la vinskapet stå i ro etter transport slik at det kan akklimatisere seg.

Det er også viktig at du plasserer vinskapet i perfekt vater.

Bruk ventetiden til å fylle flasker i vinskapet.

Slik arrangerer du vinflaskene best

Alle vinskapsprodusenter opplyser hvor mange flasker (bordeaux-flasker) som vinskapet har plass til. Det er imidlertid de færreste av oss som kun har bordeaux-flasker i vinsamlingen og det finnes mange flasker som er både tykkere og lengre enn disse.

Du skal derfor regne med, hvis du har ulike flaskestørrelser, at du har plass til 70% av det opplyste flaskeantallet.

Unngå å overfylle vinskapet. Det er viktig at det er plass til at luften kan sirkulere inne i vinskapet da dette er med på å sikre en konstant temperatur i hele kjølerommet.

Mugg i vinskapet


Generelt sett er luftsirkulasjon og -skifte en god ting for å unngå fukt, uansett om det dreier seg om kjelleren, skuret eller vinskapet. Derfor er det en god idé å åpne skapet helt og sørge for fullstendig utlufting av vinskapet en gang iblant.

Til tross for dette kan det oppstå situasjoner hvor det dannes mugg inne i vinskapet, men dette er ikke ensbetydende med katastrofe. En grundig rengjøring bøter på problemet, og så kan man for øvrig huske at det der med rengjøringen med fordel kan gjøres til en halvårlig rutine.
Vi anbefaler å bruke et antimugg/sopp produkt når du rengjør vinskapet ditt. Fjern vinflaskene og vask skapets innside med litt såpevann etterfulgt av antisopp-rengjøringsmiddel og vask deretter over med rent vann. Dersom du har mulighet for å påføre antisopp-rengjøringsmiddel med en sprayflaske anbefales dette.

Når du setter vinflaskene tilbake i skapet bør du forsøke å unngå at de ligger i kontakt med bakveggen. På den måten sørger du for bedre luftsirkulasjon, noe som reduserer risikoen for muggdannelse og skimmel.

Vil du være enda grundigere kan du også pakke flaskene inn i plastfolie før du legger dem tilbake i skapet. På den måten beskyttes etikettene, samtidig som flaskene er enklere å stable inne i skapet.

Du kan alternativt gi etikettene litt hårspray som en form for beskyttelse, men vi anbefaler bruk av folie. Så lenge flaskene er tørre, naturligvis…

Når du slår på vinskapet

Når du slår på vinskapet for første gang vil det kjøre hardt fordi det krever mye energi å kjøle ned alle flaskene. Husk at hele kjølesystemet skal komme i gang og i starten vil du derfor kunne oppleve at vinskapet avgir mer støy enn normalt. Skapet kommer også til å starte og stoppe flere ganger enn normalt.

Husk jording når du kobler til vinskapet!

Husk å bruke en jordet stikkontakt når du kobler vinskapet ditt til strømnettet. Dette er først og fremst for din egen sikkerhet, men noen vinskap (spesielt de termoelektriske) kan risikere å ikke fungere korrekt hvis de ikke er jordet. Alle våre vinskap leveres med et Schuko-støpsel, standard i de fleste europeiske landene.

Støy fra vinskapet

Et vinskap avgir mer støy enn et alminnelig kjøleskap, blant annet fordi det er plassert vifter inne i skapet. Disse sørger for å fordele kulden rundt i skapet slik at det er lik temperatur i hele kjølerommet. Det er også stor forskjell på hvordan støyen oppleves avhengig av akustikken i rommet hvor skapet er plassert. Les mer om støy fra vinskap og hvordan du kan redusere denne her.

Temperaturen varierer

Når du har innstilt vinskapet til ønsket temperatur er det vanlig at den aktuelle temperaturen vil variere med et par grader i begge retninger. Temperaturen svinger avhengig om skapet trenger å produsere kulde eller om det akkurat har produsert kulde.

Temperatursvingningene er helt normale og er ikke noe som vinen når å reagere på da det tar lengre tid for væske å endre temperatur.

Flaskene du plasserer i vinskapet er med på å stabilisere skapets temperatur. Det er derfor en god idé alltid å ha vinskapet fylt til en viss grad. Slik oppnår du best en jevn og stabil temperatur i vinskapet.

Hvordan plassere flaskene i et vinskap?

Hvis du har tenkt å lagre vinen din i lang tid er det viktig at flaskene ligger helt ned slik at korken holdes fuktig. I noen vinskap finnes en visningshylle hvor flaskene kan ligge skrått. Dette ser flott ut når man kikker inn i skapet og gjør etikettene synlige, men husk å variere flaskene på visningshyllene for å unngå at korken tørker.

Flaskene som du ønsker å lagre lengst plasseres best på hyller som du ikke trekker ut så ofte. Du kan velge å innrede med noen hyller til flaskene du løpende drikker og hvor du skifter ut flaskene. På den måten gir du vinen som skal oppbevares i lang tid best mulig ro til å modnes uten unødvendige rystelser.

Temperatur og luftfuktighet

Det er forskjell på om man ønsker å bruke vinskapet til langtidslagring, som serveringsskap eller som en kombinasjon. Hvis vinskapet hovedsakelig skal brukes til langtidslagring er den ideelle temperaturen 12 grader, men høyere temperaturer er heller ikke uvanlige. Vær imidlertid oppmerksom på at jo høyere temperatur, jo raskere modnes vinen.
Skal vinskapet brukes som serveringsskap, hvor du jevnlig drikker flasker og fyller på med nye, er den ideelle temperaturen mellom 15-16 grader. Dermed oppnår vinen perfekt serveringstemperatur (16-18 grader) når du serverer den.
Har du også hvitvin, champagne o.l. bør du velge et vinskap med to soner. Innstill den ene sonen til 6-8 grader (hvitvin, champagne etc.) og benytt den andre sonen til rødvinene. Har vinskapet ditt kun én sone må vinen som skal drikkes avkjølt tas ut av skapet noen timer før servering og plasseres i et alminnelig kjøleskap.
Luftfuktigheten kan også være et parameter når du langtidslagrer vin. Den ideelle luftfuktigheten bør være mellom 50-75%. Blir luftfuktigheten for høy er det fare for at korken råtner/smuldrer, blir den for lav risikerer korken å tørke. De fleste vinskap sørger for, gjennom fordamperen inne i skapet, å opprettholde en korrekt luftfuktighet automatisk mens andre får fuktighet tilført når du åpner skapdøren.

Til langtidslagring av vin anbefaler vi at du kjøper et hygrometer eller benytter vårt intelligente og trådløse system fra Sensorist. Her kan du holde øye med både luftfuktighet og temperatur via internett eller en egen app.

Se mer i manualen

For ytterligere bruksanvisninger og informasjon om bruk av vinskapet henviser vi til den medfølgende manualen som du også kan finne her.

Slik fjerner du en hylle

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør