Plassering

Plassering av vinskapet

Hvor og hvordan bør du plassere vinskapet? Plassering er nemlig et vesentlig element i valg av vinskap.

Du kan, grovt sagt, dele plasseringen av et vinskap inn i tre kategorier: frittstående, til innbygging eller integrerbare vinskap.

Uansett hvilken type du er på utkikk etter gjelder én hovedregel for alle typene; nemlig luftsirkulasjon. Med det menes at skapet må kunne suge frisk luft inn i bunnen (foran) og komme av med den varme luften på baksiden og oppover. Hvis ikke disse betingelsene er oppfylt må skapet bruke unødvendig mye energi på nedkjølingen, noe som medfører et høyt energiforbruk, støy og slitasje.

Nedenfor tar vi en kort kikk på de tre utgavene.

1. Frittstående vinskap

Den vanligste plasseringen av vinskap er frittstående, enten på gulv eller bord/benk. Det er viktig at du plasserer skapet med et par centimeter luft til alle sider (også bak) slik at vinskapet kan kvitte seg med overskytende varmluft. 

SE ALLE VINSKAP TIL FRITTSTÅENDE

2. Innbygget vinskap

Et vinskap til innbygging har vanligvis samme bredde som en alminnelig kjøkkenmodul (60 cm). Det betyr at du kan bytte et kjøkkenelement ut med et vinskap. Du er garantert kjent med konseptet fra oppvaskmaskinene, og kanskje har du allerede et innbygget kjøkkenelement under kjøkkenbenken. Dersom du ønsker et innbygget vinskap er det viktig at du velger et skap som er laget for nettop dette. Som oftest har et slikt vinskap luftinntak foran på bunnen (sokkelen) av skapet.

Noen modeller, eksempelvis PNG46S-HHB fra danske PeVino, har innskutt sokkel som betyr at du kan installere din normale kjøkkensokkel foran vinskapet og bevare en flott helhet i kjøkkenets design. Dersom du velger denne løsningen må du huske å montere en rist i sokkelen foran skapet slik at det luften har adgang til vinskapets bunn. I tillegg må du sørge for at vinskapet kan kvitte seg med overskuddsvarmen, dette gjør du ved å etterlate et par centimeter med luft mellom skapet topplate og undersiden av bord-/benkeplaten. Du må i alle fall sørge for en eller annen form for utlufting på baksiden. 

SE ALLE VINSKAP TIL INNBYGGING

3. Integrerbart vinskap

Et integrerbart vinskaps dimensjoner passer som regel med dimensjonene til en kjøkkenmodul. Det vil si at vinskapet - i motsetning til et innbygget skap - ikke erstatter et kjøkkenelement, men passer inn i en eksisterende modul. Døren på vinskapet har derfor samme bredde som kjøkkenmodulen slik at det dekker kjøkkenskapets sider, men selve vinskapet er noe smalere for å kunne passe inn i modulen. 

Når du velger å integrere et vinskap i et eksisterende kjøkkenskap er det viktig at det er plass nok til at varmluften fritt kan sive ut på baksiden av skapet og oppover til en fri passasje i toppen. Du kan eventuelt skjære et hull i kjøkkenskapets topplate som du, hvis stedet er synlig, kan dekke med en elegant aluminiumsrist eller lignende.  

Du må også sørge for å ha et luftinntak i bunnen av kjøkkenskapet. Dette ordnes gjennom å installere en rist eller lignende i sokkelen. På generell basis skal alle vinskap ha mulighet for å suge frisk luft inn i bunnen og komme av med varmen oppover. 

SE ALLE INTEGRERBARE VINSKAP


 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør