Korketrekker

Med utstyret i orden er det en fornøyelse å åpne en god flaske vin

For en grundig gjennomgang av ulike korketrekkere, trykk her.


Hvilken korketrekker bør du velge?

Det finnes et hav av ulike korketrekkere som har i oppgave å løse den samme oppgaven. Til tross for at oppgaven, nemlig det å trekke en kork opp av en flaske, tilsynelatende kan virke enkel er det imponerende å se hvor stor oppfinnsomheten er blant produsenter av korketrekkere.

Den beste korketrekkeren er den som passer til akkurat deg - om det er en spesiell farge eller en morsom og annerledes funksjon som gjør at du foretrekker en særlig korketrekker er underordnet. Alt handler om at du skal være glad for å bruke verktøyet.

Hva er en god korketrekker?

Føler du likevel at du står på bar bunn i jakten på en god korketrekker kan det være et par ting du skal ta høyde for før du velger den «riktige».

I den korte videoen viser vår sommelier, Michael Kahr Jørgensen, hva han vektlegger når han vurderer en korketrekker. Det er nemlig ulike elementer og design som du kan overveie når du vil ha deg en god korketrekker.

Korketrekker med spiral

Skruen i korketrekkeren bør være en spiral, og helst en spiral med teflonbelegg. En spiral er både skånsommere mot korken og mer effektiv til å trekke korken opp av flasken.

Korketrekker med kniv

Dersom korketrekkeren kommer sammen med en foldet kniv er det en fordel om denne er bueformet. Med en slik form vil du oppleve å få et finere snitt på flaskens kapsel. Noen ganger kan det også være en god idé med en separat folieskjærer. 

Generelt sett er det fornuftig å tenke over ergonomi – en god korketrekker bør nemlig ligge godt i hånden.

Hvilken korketrekker er den beste?

Vår sommelier er ikke i tvil. For ham er servitørkorketrekkeren det absolutt beste valget, den er både pålitelig og enkel å håndtere. Du kan lese mer om emnet i denne artikkelen: Hvilken korketrekker er best?

Se her hvordan du bruker en servitørkorketrekker. (Dansk tale. Velg tekst på svensk, norsk, engelsk eller dansk.)

Ah-So – til gamle korker

Den to-klingede korketrekkeren som umiddelbart ikke ligner en korketrekker har flere ulike navn. Ah-So er et av dem, og kanskje hentyder det til hvordan du reagerer når du forstår hvordan den virker.

På fransk omtalen den som en tire bouchon «bilame», et navn som henviser til de to bladene/klingene som glir ned mellom flaskehalsen og korken. På engelsk sier de «two prong corkscrew».

En Ah-So penetrerer ikke selve korken og er derfor, grunnet sine to klinger, spesielt egnet til å håndtere gamle og skrøpelige korker.

Historien vil ha det til at Ah-So-korketrekkeren var svært populær blant servitører på bistroer og kaféer i Paris. Korketrekkeren gjorde det nemlig mulig å «smake» på flaskene, for deretter å skubbe korken tilbake på plass uten at det kunne oppdages.

Se her hvordan du bruker en Ah-So-korketrekker. (Dansk tale. Velg tekst på svensk, norsk, engelsk eller dansk.)

Houdini- eller kanin-korketrekker med løftearm

«Kjært barn har mange navn.» Dette ordspillet gjelder også for korketrekkere og Houdini-korketrekkeren  er ett av eksemplene på dette. Denne modellen omtales også som en kanin-korketrekker eller en løftearm-korketrekker (fra det engelske « lever corkscrew»).

Det finnes et utall varianter av modellen, men hovedprinsippet går ut på at du, ved hjelp av et par lange armer, holder korketrekkeren fast rundt flaskehalsen mens en løftearm eller et håndtak presser spiral ned, og igjennom, korken.

En populær variant av løftearm-korketrekkeren er de store vegghengte eller bordmonterte modellene som gir et særlig kraftig trekk i korken. Disse egner seg godt hvis du skal åpne mange flasker på kort tid, og de er derfor populære blant restauranter og event- og catering-firmaer som arrangerer store selskaper. 

Se her hvordan du bruker en kanin-korketrekker. (Dansk tale. Velg tekst på svensk, norsk, engelsk eller dansk.)

Selvopptrekkende korketrekker

Designet bak den selvopptrekkende korketrekkeren så dagens lys i 1979, og mannen bak var den amerikanske oljeingeniøren, Herbert Allen. På engelsk kalles konseptet for en «screwpull», oppkalt etter firmaet som brakte den på markedet. Den selvopptrekkende korketrekkeren er enkelt oppbygget med en meget lang spiral og en base med et to-armet håndtak til å holde på flaskenes topp.

Jo mer du dreier og presser spiralen ned i korken, jo mer løftes korken ut av flasken mens spiralen fortsetter med å gjennombore korken. Det faktum at korken penetreres fullstendig er korketrekkerens akilleshæl, da korken lett kan smuldre samt det tar lang tid å skrue korken av spiralen etter bruk.

Se her hvordan du bruker en selvopptrekkende korketrekker. (Dansk tale. Velg tekst på svensk, norsk, engelsk eller dansk.)

Vingekorketrekkeren - en klassiker

Dette er kanskje den vanligste korketrekker-typen av alle og én de fleste av oss kjenner til, ikke minst på grunn av de to karakteristiske vingene som peker mot luften som en ballerina. Korketrekkeren er også enkel i bruk: Spiralen/skruen skal ned i korken før armene presses tilbake mot korketrekkerens «kropp», og vips  så har du åpnet kveldens flaske vin. Én av ulempene med vingekorketrekkeren er at den ofte er utstyrt med en skrue istedenfor en spiral.

Elektrisk korketrekker

Til stor gavn for personer med nedsatt styrke i hendene finnes i dag flere ulike varianter av elektriske korketrekkere. Inne i en sylinder sitter det en liten motor som kjører en spiral ned i korken som i sin tur blir trukket opp gjennom spiralen. Den elektriske korketrekkeren kan minne om en pepperkvern ved første øyekast og er i dag blitt et etterspurt produkt. 

Basic korketrekker

Den helt enkle korketrekkeren, også kalt «basic» eller «T-korketrekker», er den som startet det hele. Er du fan av det originale, så er det en slik type korketrekker du skal på jakt etter. Konseptet er simpelt: Her er en spiral eller en skrue montert i et tverrgående håndtak (derav navnet T-korketrekker). Spiralen skrues ned i korken før du blir nødt til å bruke muskelkraft for å trekke korken ut av flasken – enkelt og handy. Denne typen korketrekker ses også i lommekniver, blant annet fra Victorinox, eller i de klassiske foldeknivene fra Laguiole. 

Alternativ vinåpning

En korketrekker er ikke det eneste verktøyet du kan benytte til å åpne en flaske vin. Spesielle flasker har nemlig bruk for mer eller mindre spektakulære løsninger.

Champagnesabel til fest og farger

Champagneflasker og andre flasker inneholdende musserende viner har et stort trykk i seg for å bevare boblene. En morsom, original og festlig måte å åpne en slik flaske på er ved bruk av sabel. Effekten er spektakulær, men det er likevel ikke den optimale løsningen – i alle fall ikke hvis vinen selv fikk bestemme. I så fall skulle det hele foregå håndholdt, kontrollert og med et lite «piff» i det flasken ble åpnet. På våre sider har vi et stort utvalg av champagnesabler, blant annet fra Fredrik.

Se her hvordan du åpner en flaske med en champagnesabel. (Dansk tale. Velg tekst på engelsk eller dansk.)

Portvinstang - genialt til gamle flasker

En annen festlig og spektakulær måte å åpne en flaske vin på er ved hjelp av en portvinstang, men her er det også en faglig grunn til å benytte redskapet. Vin med årtier, noen ganger århundrer, på baken har ofte en skrøpelig kork som begynner å smuldre bare du tenker på å åpne den. Med en portvinstang varmet opp over flammer eller ved hjelp av gass kan du med en våt klut kutte flaskehalsen like under korken og få adgang til vinen uten risiko for korkrester i vinen. 

Redskapet er ikke like enkelt i bruk som en alminnelig korketrekker, men til gjengjeld er det litt av en opplevelse å benytte. Kanskje kan det også imponere litt blant vennene.

Se her hvordan du åpner en flaske med en portvinstang (tekstet på engelsk).

Vegghengt korketrekker

Uansett om du foretrekker en vinåpner som oser av luksus, eksempelvis vår stilfulle BOJ veggmonterte korketrekker, hvor du ikke behøver å bruke krefter for å åpne en flaske eller er mer til det enkle designet, finner du garantert en vinåpner som passer dine behov her. 

Ulike typer korketrekkere

Vi har mange typer korketrekkere i høy kvalitet. Hva med en trendy sommerfugl-korketrekker med to håndtak i sidene? Du finner også de mer klassiske modellene som vår egen BOJ servitørkorketrekker – kanskje den beste typen korketrekker på markedet, men i alle fall den mest populære målt på salgstall. 

Champagneåpning med sabel

En champagnesabel er et ideelt redskap til spesielle anledninger, for eksempel konfirmasjoner, bursdager, brylluper eller lignende. En champagnesabel er også en fantastisk gaveidé til den utstyrsbevisste vinentusiasten. Slik åpner du en flaske champagne.

Portvinstang til gamle flasker

Vi selger også en portvinstang til åpning av gamle viner. Portvinstangen er utviklet særlig til å kunne åpne flasker med gamle og skrøpelige korker.

Folieskjærer

Sist, men ikke minst, finner du også folieskjærere i vårt sortiment av utstyr til vinåpning. 

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør