Karafler

Elegante krystallkarafler. Den ideelle vinkaraffel til å lufte eller dekantere vinen din med.

Vinkaraffel

Dekanteringskaraffel

Whiskey karaffel


En karaffel er både en bruks- og pyntegjenstand.

En god vinkaraffel bør finnes i alle vinentusiasters verktøykasse. En ordentlig karaffel er med på å forbedre opplevelsen når du drikker vin da den både lufter og dekanterer vinen samtidig som den pynter på et veldekket bord.

Hos wineandbarrels.no finner du et bredt utvalg av karafler. Vi har blant annet den den kunstferdige og fasettslipte whiskeykaraffelen som gjør seg særdeles godt til cognac, calvados og rom. Du finner også munnblåste kunstverk og minimalistiske karafler som også egner seg til å servere vann fra.

Det kan være vanskelig å holde tungen rett i munnen når samtalen dreier seg om hvordan å bruke en karaffel. Hva betyr det egentlig å lufte vin? Hva er forskjellen på lufting og dekantering? Har det noen betydning?

Hva betyr dekantering?

Når man heller vin fra bunnfallet kan man med fordel benytte seg av en vinkaraffel. Man åpner vinflasken, holder karaffelen på skrå og heller forsiktig vinen fra flasken og over i karaffelen.

Under flaskens skulder plasserer man en lyskilde, eksempelvis en kraftig sykkellykt eller lignende, slik at man ovenfra kan observere når bunnfallet nærmer seg flaskeskulderen. Når man når dit stopper man å helle og «volia»; vinen er på karaffel mens noen resterende dråper ligger igjen i flasken sammen med alt bunnfallet.

Hvorfor dekantere vin?

Først og fremst for å kunne nyte en god flaske vin uten å få bunnfall mellom tennene. Bunnfallet føles som fin sand og er helt ufarlig, men det er til gjengjeld ikke alt for eksotisk å få i munnen.

Man forbinder ofte det å dekantere med eldre vin siden bunnfall gjerne dannes over tid. Dersom du har mulighet og overblikk er det derfor en fordel å stille flaskene oppreist i et døgns tid før du planlegger å drikke dem. Dette gjør det mye enklere å skille bunnfall fra vin når du går i gang med å dekantere.

Dekantering er altså prosessen å skille vin fra bunnfall, en prosess hvor man uunngåelig utsetter vinen for luft. Dette bringer oss videre til den andre hovedfunksjonen til vinkarafler.

Hvorfor lufte vin?

Enkelte typer vin, ofte de unge med masser av «power», kan ha godt av luft for å åpne seg. Når man lufter vin ønsker man gjerne en så stor overflate som mulig da det er kontakten med luften som får vinens aromaer til å fordampe. I ung vin finnes det som hovedregel masser av saft og kraft, og det er ofte en fordel å la disse vinene åpne seg før servering. Kanskje har du opplevd det når du har drukket et glass med vin? Noen ganger kan vinopplevelsen bli bedre etter at det fylte glasset har stått litt og det er nøyaktig det samme som skjer i en karaffel.

Noe vin, blant annet portvin, har godt av å luftes i lang tid på karaffel og jo yngre den er, jo lengre tid. Generelt sett lufter man oftest rødvin, men også hvitvin kan bli enda bedre av litt luft, særlig kompleks hvitvin fra Bourgogne og riesling fra Mosel og Rhinen i det sørlige Tyskland. Faktisk finner du også noen som lufter champagne.

Lytt til vinhandleren om hvor lenge du bør lufte vinen du kjøper.

En tommelfingerregel er at en times tid på karaffel gjør godt for de fleste typer vin og til og med de billigste flaskene har godt av en «luftetur». Vårt råd er derfor at du bør venne deg til å bruke en karaffel når du drikker vin, det gjør hele opplevelsen bedre.

Du skal imidlertid huske på én mindre ulempe hvis du ofte bruker karafler; rengjøringen.

Hvordan rengjøre en karaffel?

Jo mer kunstferdig og jo mer fint håndverk, jo vanskeligere er karaffelen å rengjøre. Enda vanskeligere blir det hvis karaffelen har inntørkede vinpletter på innsiden. Skyll derfor karaffelen i vann direkte etter bruk slik at rødvinsrestene ikke står og tørker inn natten over.

Det finnes naturligvis spesialbørster som er utformet til å nå rundt i de mest alminnelige karaffeltypene som den høye og slanke modellen og skipskaraffelen med bred bunn. Du finner også praktiske keramiske rengjøringskuler som skånsomt rengjør karaffelen uten å risse.

Et godt råd til de mer unike og uregjerlige karaflene hvor det er vanskelig å komme rundt i alle krokene er rengjøringstabletter til tannproteser.

Du kan også benytte oppvaskmiddel, men tilfør gjerne en liten skvett eddik dersom vannet inneholder mye kalk. Husk også å skylle etter med masse rent vann før du tørker karaffelen.

Hvordan tørke en karaffel?

Utvendig tørkes karaffelen med en god tørke- eller mikrofiberklut til glass. Den innvendige tørkingen kan være en vanskeligere oppgave.

Det kan derfor være fornuftig å anskaffe seg et stativ til lufttørking hvor karaffelen stilles med bunnen opp og den resterende væsken drypper ut. Når karaffelen er tørr på innsiden behøver du som regel kun å tørke/pusse etter på kanten.

Så er vinkaraffelen rengjort og klar til en ny vinservering, uansett om det står lufting eller dekantering på menyen.

Østeuropeisk eleganse

Øst-Europa er kjent for sine evner med krystallglass. Sammensetningen av sanden gjør at regionen historisk sett har hatt det beste råmaterialet liggende like ved hoveddøren.

Slovenske Rogaska befinner seg i eliten av glassverk og deres krystallglass er verdenskjent for å være en flott kombinasjon av tradisjon og moderne design.

Karaflene til Rogaska finnes i tradisjonelle design som skipskaraffelen med bred bunn og den flaskeformede karaffelen med glasslokk. Glassverket fremstiller også en spesialkaraffel som er formet som et vannrett horn, et valg som garantert vekker oppsikt på bordet.

Fransk klasse

L´Atelier du Vin er en av Frankrikes største produsenter av vintilbehør. Og hvis ikke franskmennene skulle vite noe om akkurat dette, hvem skulle så?
Blant det store utvalget finnes en rekke vinkarafler som er spesialdesignede til å passe godt på vinen din.

«Lignes»-serien utmerker seg med en noe spesiell kork som er laget av polyesterbehandlet bomull. Korken beskytter vinen mot støv samtidig som luften stadig kommer i kontakt med vinen.

En elegant detalj ved de flotte «Perchée»-vinkaraflene med fargede glasskorker er en hevet bunn som er laget for å gi et bedre grep om karaffelen ved servering.

Fra L´Atelier kommer også den helt spesielle og sjeldne champagne-karaffelen. Det finnes nemlig vinkjennere som også lufter årgangschampagne for å åpne de vinøse aromaene. Samtidig ønsker man å passe på de fine boblene og av den grunn har champagne-karaffelen sin smale hals.

Italiensk design

Italienske Onlylux har med sine munnblåste karafler en tydelig designprofil. Skipskaraffelen og den elegante høye vinkaraffelen med glasskork holder svært høy kvalitet og er laget av fint, munnblåst krystallglass.

Onlylux´ store trekkplaster er Vesuvio; en munnblåst karaffel i krystallglass formet som en stor pipe med hull i begge ender. Karaffelen er meget spesiell og kjennetegnes gjennom sitt italienske design - et design som tør å gå nye veier.

Se hvordan de flotte, håndlagede karaflene og kannene til Rogaska produseres. 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør