Hvor mye støy lager et vinskap?

opprettet den under

Hvor mye støy lager et vinskap?

Lyd, støy og akustikk på kjøl

Hvor mye støyer egentlig et vinskap? Lyd kan være en kilde til irritasjon for flere av oss. I den anledning er det nødvendig for oss å påpeke at ingen vinskap er lydløse, men at vi selv kan gjøre mye for å redusere støyen.

Det er ingen vei utenom - et vinskap avgir lyd. Det samme gjør det klassiske kjøleskapet du har stående på kjøkkenet også, men du legger kanskje ikke så mye merke til det? I denne artikkelen kan du lese mer om hvor lydene i vinskap kommer fra og hvordan akustikken i hjemmet påvirker lydnivået, men du får også noen gode råd fra erfarne fagfolk til hvordan å redusere støyen betydelig.

Hvor mye støyer vinskapet?

De fleste vinskap på markedet har et støynivå omkring 35-45 desibel (dB). Til sammenligning vasker oppvaskemaskinen tallerkner og bestikk med et lydnivå på ca. 45-50 dB mens et moderne kjøleskap ligger på ca. 35 dB for å holde melken kald.

Generelt sett avgir et vinskap noe mer støy enn et vanlig kjøleskap fordi vinskapet har et større behov for en konstant temperatur. De aller fleste vinskapene på markedet består av en kompressor, et kjølemiddelkretsløp og et viftesystem, og selv om du kan finne vinskap med beskrivelsene «best i test», «lavenergi» og «stillegående» vil alle fremdeles inneholde bevegelige deler. Nettopp disse delene gjør det vanskelig å snakke om vinskap som ikke avgir en eller annen form for lyd og nedenfor gjennomgår vi de tre hovedårsakene til at et vinskap støyer.

Blås

For å kunne holde en stabil og konstant temperatur i hele eller deler av kjølerommet bruker et vinskap elektriske vifter som også er med på å forhindre dannelsen av rim i skapet. Viftene består av bevegelige deler som avgir støy og den susende lyden kan minne om lyden du kjenner fra en bordvifte. Jo flere vifter som sitter i et skap, jo mer støyer det. Vinskap kommer i all hovedsak med enten én kjølesone eller to kjølesoner og skap med to soner krever naturligvis flere vifter fordi luften skal fordeles i skapets to separate kjølerom.

Avhengig av omgivelsenes temperatur og hvor ofte døren til skapet åpnes kjører viftene det meste av tiden. Av den grunn vil derfor isolasjonsevnen til vinskapets dør spille en vesentlig rolle i å redusere støyen all den tid viftelyden hovedsakelig kommer fra skapets indre.

Trykk

Det er skapets kompressor som produserer kulden. Kompressoren er ofte plassert i enten bunnen eller på baksiden av vinskapet og montert på silikon eller gummi for å redusere vibrasjonene. Kompressorens dype, summende lyd er ikke til å ta feil av.

Kompressoren kan komme til å støye unødvendig mye dersom vinskapet ikke er plassert i vater eller hvis den støter på noe på baksiden av skapet. Begge disse støykildene er enkle å identifisere og eliminere.

Heldigvis arbeider ikke kompressoren konstant, og ofte er det først når den stopper at man registrerer at den overhodet har vært i gang. Den lavfrekvente støyen kan imidlertid oppfattes ulikt fra person til person.

Kjøl

En tredje og vesentlig årsak til at et vinskap støyer er kjølemiddelets "reise" gjennom systemet. Når termostaten gir beskjed om det sendes kjølemiddelet (kald gass) gjennom systemet via et dyselignende hull med en karakteristisk og hvislende lyd til følge. Denne lyden er irriterende for noen mens andre ikke er like følsomme for støyen.

På et helt nytt vinskap er hullet hvor gassen sprøytes inn trangt og det behøver derfor en «innkjøringsperiode» på noen måneder. I løpet av denne perioden vil støyen kunne oppleves noe kraftigere enn normalt, men dette vil etterhvert avta.

Hva kan jeg gjøre?

Som vi ser er det begrenset med muligheter for å endre på vinskapets funksjoner for å redusere støyen. De fleste modeller avgir lyd, så det er heller ikke den store gevinst å hente ved å velge et skap fra en annen produsent. Det er nemlig vanskelig, om ikke umulig, å lage et helt lydløst vinskap.

Til gjengjeld er det mye å hente hvis du gjør deg noen overveielser i forhold til omgivelsene som vinskapet plasseres i. Dersom du eksempelvis plasserer et forholdsvis stillegående skap i omgivelser med dårlig akustikk vil vinskapet likevel oppfattes som støyende. Av den grunn er det ikke alltid at det er desibel-nivået til vinskapet som er det avgjørende. Det kan være minst like interessant å spørre seg hvordan man selv kan gjøre vinskapet til en stillegående opplevelse. Her har blant annet innredningen mye å si.

Rommets akustikk

Det finnes ikke en entydig definisjon på hva som karakteriseres som støy. Det som kan være en behagelig lyd for én person kan for en annen oppleves som meget støyende og forstyrrende. Det som imidlertid har en avgjørende betydning for lydopplevelsen er akustikken i rommet hvor du oppholder deg. 

Akustisk sett er de viktorianske hjemmene fra slutten av 1800-tallet med tykke gulvtepper, gardiner, polstrede møbler og veggmalerier fantastiske til å absorbere og dempe lyd. I et slikt hjem ville så godt som alle dagens vinskap oppleves som stillegående.

I dagens moderne samfunn innreder vi oss nesten diametralt motsatt med store flater, rene linjer, harde materialer og begrenset med tekstiler i rommene. Det minimalistiske uttrykket i dagens boliger er ikke bare moderne, men også enklere å rengjøre. Til gjengjeld gjør dagens åpne kjøkkenløsninger at lyden fritt kan vandre i rommet på måter som kan minne om et kirkerom. Rommet kan altså være årsaken til at et ellers stillegående vinskap støyer mer enn du forestilte deg.

Akustiske forhold

I dagens nybygg er det flere og flere som gjør grundige overveielser i forhold til lyd og akustikk og det finnes massevis av byggematerialer som ikke behøver å velte budsjettet. For alle oss andre som ikke bygger nytt finnes det også et par råd. «Klappetesten» er en god og enkel måte å danne seg et bilde av hvordan akustikken oppfører seg i et rom. Klapp høyt i rommet og legg merke til hvor mye etterklang det er ved å høre på ekkoet. Det skal ikke mer enn ett sekund til før det oppleves som sjenerende.

Det finnes også noen råd til hvordan du plasserer vinskapet. Noen av rådene er generelle betraktninger, andre er henvendt til den spesifikke situasjon. Eksportsjef hos produsenten PeVino, Lars Gorm, blir ofte spurt om hvor mye et vinskap støyer og Lars har stor erfaring med å rådgi kunder i innredningsspørsmål forbundet med kjøp av et nytt vinskap.

Hvor mye støyer vinskapet på kjøkkenet?

Ifølge Lars Gorms forsiktige vurdering blir ca. 85% av alle solgte vinskap plassert på kjøkkenet, ofte sammen med de øvrige kjøkkenelementene. 

Noen ønsker et vinskap til innbygging, andre vil gjerne ha tak i et integrerbart skap. I det siste tilfellet kan kjøkkenelementene være med på å dempe støyen betydelig. Et innbygget og et integrert vinskap er nemlig to forskjellige ting. Et integrerbart vinskap kan typisk integreres i kjøkkenskapene dine mens et vinskap til innbygging har samme bredde som et kjøkkenmodul og derfor kan erstatte en av seksjonene på kjøkkenet.

Underlag og luftsirkulasjon

Uavhengig av hvordan du installerer vinskapet ditt har Lars tre generelle, akustiske råd:

“Først og fremst må vinskapet stå i vater og helst ikke på et flisegulv. Jeg anbefaler også å plassere skapet på et lydabsorberende underlag, for eksempel en gummimatte eller et tykt gulvteppe. Sist, men ikke minst, er det viktig å sørge for at det er luft rundt skapet, særlig på baksiden. Jo vanskeligere varmen har for å komme bort, jo mer behøver vinskapet å arbeide for å kjøle,” forteller Lars, og forklarer samtidig at de samme rådene er gjeldene også for frittstående skap.

De 15 prosentene av Lars' kunder som ikke plasserer vinskapet på kjøkkenet foretrekker mindre brukte rom som vaskerommet, skuret eller kjelleren. Hvis du velger en slik plassering forsvinner problemet og utfordringen med støy og dårlig akustikk nesten av seg selv.

Hvis man altså gjør seg noen overveielser før man velger vinskap kan det være enkelt å komme store deler av støyen til livs. Uansett hva du velger håper vi at du har fått svar på spørsmålet om hvor mye et vinskap støyer.

Kilder til dårlig akustikk

 • Store rom med høyt til taket
 • Minimalistisk innredning
 • Store vinduer
 • Harde overflater som fliser, glass, stein og tomme pussede vegger
 • Møbler av plastikk

 

Kilder til bedre akustikk

 • Tepper, tykke gardiner og andre tykke tekstiler som absorberer lyd
 • Møbler, malerier og pyntegjenstander som demper etterklang
 • Lydabsorberende isolering ved nybygg og oppussing, særlig i rom med høyt til taket

Til vinskapet

 • Plasser skapet på et vibrasjon- og støtabsorberende underlag
 • Still skapet i vater
 • Sørg for tilstrekkelig med luft rundt skapet

 

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør