Vinsmaking

Arranger vinsmaking hjemme hos deg selv.


Du og vennene dine kan få enormt mye ut av å lage en vinsmaking. Du kan med fordel nyte litt færre viner, for til gjengjeld å gå mer i dybden.
 
Finn sammen med noen gode venner som også er interessert i vin og mat. Spør om de er friske på en smaking eller kanskje til og med starte en vinklubb. Snakk med hverandre om hvordan og hvordan den klubben skal formes. Hvor seriøse er dere? Skal alt smakes blindt? Er det et minimum eller maksimum på prisnivået? Skal dere skiftes til å være verter?
 
En god oppskrift på en vinklubb kan se slik ut:
• Samle 8-10 personer, slik at man kan nøye seg med en flaske av hver vin.
• BYO (Bring your own) er en god idé som generelt prinsipp.
• Vertskap på skift.
• Verten setter dato og tema et par måneder i forveien.
• Gjestene tar med én-to-tre flaske(r) per person innenfor temaet.
• Verten lager mat som eventuelt korresponderer med temaet, hvis det er mulig.
• Verten presenterer og serverer vinene.
• Vær nysgjerrige, smak og nyt de deilige dråpene og det gode selskapet.
 
Øk gjetningsleken og læringen
Vurder å smake blindt når du er blitt litt mer fortrolig med smaken. Det er SÅ mye læring å smake blindt. Det krever imidlertid en viss grad av fortrolighet og trygghet blant deltakerne for at man tør å åpne seg med svarene sine, for det vil helt sikkert bli gjettet helt i skogen. Mange ganger. Så sørg for en god stemning der man kan le av seg selv og hverandre. 

Eksempler på temaer kan være en druesort, et distrikt eller en vintype. Man kan også være heldig å ha mange flasker fra samme produsent i forskjellige årganger. Det heter en vertikalsmaking. En horisontalsmaking er når man i en årgang har en rekke produsenter fra samme distrikt. Det er bare fantasien som setter grenser når et tema skal fastsettes.
 
Praktiske opplysninger 
Verten bør sørge for at smaken foregår ved et godt spisebord i et godt opplyst lokale uten for mange unødvendig duftforstyrrende elementer som duftlys, stekeos og lignende.

Vin smaker best i et godt glass. Glassene som smakes av bør være klart gjennomsiktige og uten graveringer og fasettsliping. Et vannglass bør være tilgjengelig for hver deltaker. Sett rikelig med vann på bordet, gjerne med og uten bobler, men helst uten sitron og andre smakstilsetninger.
 
Ofte er det en smart idé med en spyttbøtte. Du kan også bruke en champagnekjøler, skål eller en karaffel hvis du ikke har en egen spyttbøtte til rådighet.

Disse smarte flaskesokkene er gode til å skjule identiteten til en flaske, så det er litt vanskeligere å gjette hvilken vin det smakes på.
 
Vær nysgjerrig, smak og ha det gøy. Husk at det ikke er en konkurranse å smake på vin. Tvert imot, det er en lagsport.

Samle vinvennene og utforsk vinens verden.

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør