Kjøling av vinrom

Optimal vinlagring med et kjøleanlegg i vinrommet.

 


Klimaanlegg til vinrom

Med et kjøleanlegg i vinrommet lagres vinen under optimale forhold. Bygg din egen vinkjeller og installer et spesialutviklet anlegg som styrer klimaet i ditt vinrom/vinkjeller.

Hva er et kjøleanlegg til vinkjelleren?

Dersom du har et godt isolert rom kan du bygge din egen vinkjeller og sørge for optimale forhold for vinen din. Det eneste du behøver er et klimaanlegg utviklet til å plasseres i en vinkjeller.

Selve kjøleanlegget må monteres i et hull i veggen slik at det fungerer nærmest som et tradisjonelt aircondition-anlegg. Kjøleanlegget sørger for at luften i vinrommet kjøles ned til ønsket/ideell temperatur; enten til oppbevaring eller langtidslagring av vin.

Kjøling av små rom

Jo bedre isolert rommet og døren er, jo mer effektivt vil kjøleanlegget fungere ettersom behovet for konstant nedkjøling blir mindre.

Kjøleanlegg til vinrommet/vinkjelleren er spesialutviklet til formålet og kan sikre en konstant temperatur på mellom 10 ºC og 14 ºC i hele rommet.

Du bør forøvrig forsikre deg om at rommet hvor du ønsker å installere kjøleanlegget er godt isolert (vegg, tak og gulv) og at det er benyttet et effektivt isolasjonsmateriale.

Mobilt klimaanlegg til vinkjelleren

Kan man ikke bare kjøpe et helt vanlig aircondition-anlegg og plassere det i vinrommet, tenker du kanskje?

Jo, i utgangspunktet kan du det, men effekten vil ikke være optimal i forhold til det å lagre vin. Først og fremst kan et slikt anlegg ikke nedkjøle et rom til mindre enn 17 ºC, og vin har det som kjent best ved 12 ºC - 14 ºC.

I tillegg har et klassisk aircondition-anlegg ofte en avfukter installert, og til vinlagring er vi vel strengt tatt ute etter det motsatte?! En vinkjeller må nemlig ikke bli for tørr. Da risikerer du at korkene tørker ut i den enden som ikke er i kontakt med vinen. Dette kan medføre stive og lite smidige korker som blir utette og tillater at luft kommer i kontakt med vinen som oksideres og ødelegges. 

Kjøl til vinrom

Kjøleanlegg beregnet til en vinkjeller skiller seg også fra et vanlig aircondition-anlegg ved bedre å kunne sikre en stabil temperatur grunnet et bedre og mer presist termostat.

I tillegg kan et klimaanlegg som installeres i et vinrom holde øye med, og regulere, luftfuktigheten for deg. En slik klimakontroll er med på å sikre en relativ luftfuktighet på minst 50%.

Ombygging - fra rom til vinkjeller

En vinkjeller eller et vinrom kan som utgangspunkt ligge hvor som helst i boligen, men det er en god idé å unngå steder som er utsatt for direkte sollys i løpet av store deler av dagen. Det er også viktig at området/rommet som mottar varmluften er godt ventilert og at temperaturen ikke overstiger 30 grader.

OBS! ET KLIMAANLEGG VIL IKKE VIRKE, OG GARANTIEN VIL IKKE DEKKE, DERSOM ROMMET IKKE ER TOTALISOLERT (VEGGER, GULV OG TAK).

Isolering av vinrommet

Nedenfor følger et par tekniske detaljer som du bør ta høyde for hvis du planlegger å bygge et isolert vinrom.

 

Ved etablering av ny skillevegg: Isolasjonen må legges i veggenes hulrom.

Eksisterende rom: Etterisolering av vegg bør foregå med isolasjonsblokker eller -plater og deretter avsluttes med gipsplater eller lignende.

Gulv og tak: Hulromsisolering i gulv og tak - hvis solide bør du bygge falske, isolerte gulv og tak. Isolasjonsmaterialet må være 80 mm effektivt polystyren eller lignende materiale med samme isolasjonsevne. Materialet på hver overflate må ha en isolasjonsevne med R-verdi over 2,66 eller U-verdi under 0,35. Unngå bruk av fiber- og mineralullsbaserte materialer; polystyren eler skumblokker i polyetylen fungerer best.

Dører: Sørg for at dørene er solide, isolerende og ikke trekker.

Glass: Glass er dårlig isolerende og vi anbefaler derfor ikke bruk av glass. Mindre vinduer i døren eller veggen kan aksepteres hvis de består av dobbeltglass (tre lag foretrekkes) med isolasjonsevne.

EuroCave-klimaanlegg til vin

Siden 1976 har verdens ledende produsent av vinskap, franske EuroCave, sørget for optimal lagring av millioner av vinflasker verden over. Med base i Nord-Frankrike har EuroCave holdt et konstant høyt nivå, et nivå som har vakt misunnelse blant konkurrenter i hele verden.

 

Du finner ikke bedre produkter enn dem som lages av EuroCave. Punktum.

 

Heldigvis lager EuroCave mer enn bare vinskap, de produserer også klimaanlegg til vinkjelleren. Anleggene er beregnet til veggmontering og finnes i to størrelser. Den minste utgaven, Inoa25, kan kjøle et rom på opptil 25 m3 (minimum 10 m3) mens den største modellen, Inoa50, klarer rom på 15 - 50 m3.

Innredning av vinkjeller

Når du nå er i gang med å oppfylle drømmen om å bygge ditt eget vinrom går du kanskje også med tanker om hvordan det skal innredes. Avhengig av rommets størrelse er det gode muligheter for at du kan la vinsamlingen vokse til godt over 1000 flasker, og en velvoksen vinkjeller fortjener jo litt elegant innredning.

Møbler til vinkjelleren

Square-serien er fantastisk hvis du vil lagre mange flasker på en enkel og trygg måte. De elegante modulene har alle samme mål og kan derfor stables og plasseres etter egne preferanser. På veggene kan du montere de praktiske Vino Wall Racks som gir et strømlinjeformet uttrykk gjennom nærmest svevende flasker. 

Som stemningsskaper i vinrommet kan du bruke et pupitre til de musserende flaskene dine. Eller hva med en praktisk taburett utformet som en gigantisk champagnekork?

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør