Sigar humidor

Vakre humidors av høyeste kvalitet.


Å nyte en sigar er ikke det samme som å røyke sigaretter eller «rullings» – det er derimot en del av en større gastronomisk opplevelse. 

Sigaren er forgjengelig og bør derfor oppbevares i en humidor, altså en skuffe eller et skap med innebygget luftfukter hvor luftfuktigheten holdes konstant.

Oppbevaring av sigarer

Når det gjelder oppbevaring av sigarer opererer vi med to nøkkelord: luftfuktighet og temperatur. Dersom sigarene oppbevares for tørt slår de revner, oppbevares de for varmt og fuktig blir de mugne.

Sigarer - Temperatur og fuktighet

Sigarer trives også best ved stabile temperaturer, men denne skal gjerne være noe høyere enn ved vinlagring og sigarene har det aller best omkring 20-22°C.

Enda viktigere er det imidlertid med luftfuktigheten. Sigaren stammer fra tropiske klimaer hvor tobakken på naturlig vis holdes smidig og frisk. Optimal luftfuktighet for oppbevaring av sigarer ligger rundt 70%.

Lagring av sigarer

På samme måte som vin, kan også sigarer utvikle seg ved lagring over lengre tid, og enkelte typer sigarer kan uten problemer lagres i opptil ti år. I løpet av denne perioden vil smaksaromaene endre seg, og de aller fleste sigarer forbedres markant hvis de lagres i minst to til tre måneder.

Unge og nye sigarer har en tydelig friskhet og grønne noter, mens eldre sigarer utvikler mer avrundede og dypere, mørkere noter.

Ren luft i en humidor

De fleste produsenter benytter seg av sedertre til skuffene i humidoren. Denne tretypen sikrer høy absorpsjon av fuktighet og skaper et ideelt klima for sigarene dine.

Tobakken i sigarer trenger å kunne «puste» og oksygen og andre gasser sirkulerer i den omsluttende luften i skapet. Du bør derfor jevnlig lufte humidoren din slik at ny og frisk luft kommer inn.

Rengjøring av humidor

Det er også viktig at du sørger for å rengjøre skapet jevnlig for å unngå at det dannes mugg og andre uhensiktsmessige forhold i det fuktige klimaet i humidoren.

Vask derfor innsiden med en fuktig klut dyppet i lunket vann og litt rengjøringsmiddel. Du kan også tilsette litt eddik hvis du har det for hånden.

Klargjøring av en humidor

Før du tar humidoren din i bruk er det meget viktig at du klargjør den. Fuktigheten skal nå et fornuftig nivå før du plasserer sigarene dine i skapet.

Det samme gjelder for øvrig i en vanlig humidor-kasse eller hvis humidoren har stått ubrukt i lengre tid.

Sedertre i en humidor

Sedertreet spiller en viktig rolle inne i humidoren. Treets porer suger opp fukt og er derfor med på å holde på fukten i skapet.

Dersom inventaret i humidoren er helt tørt når du legger sigarene inn kan fuktigheten bli trukket ut av sigarene, noe som medfører risiko for uttørring.

Destillert vann i en humidor

Du klargjør en humidor ved å fukte en klut/svamp med destillert vann (bruk aldri vann fra springen) og tørker over alle overflater av tre. Du behøver ikke å bruke store mengder vann, en god fukting er mer enn nok. 

Plasser deretter en skål med destillert vann i bunnen av det tomme skapet samtidig med at du fyller destillert vann i fuktingsanlegget. Etter 24 timer gjentar du prosedyren med å vaske over treet. Humidoren er nå klar til å passe på sigarene dine.

 

Gjør som titusenvis av andre vinelskere..