Champagnesabler

Å åpne en champagneflaske med sabel er både elegant og imponerende.

Finn din nye champagnesabel hos oss - Norges største utvalg til de aller beste priser.


Champagnesabelen gir festen en ekstra dimensjon.

Når det er noe helt spesielt som skal feires. Når det ikke er nok å åpne champagnen på vanlig måte. Når det skal festes med manér.

Det finnes neppe en festligere måte å åpne en flaske med bobler på enn med sablering. Et elegant sabelsving over flaskehalsen og - vips - korken flyr avgårde. Glasset er skåret over, mest takket være trykket i flasken. Jakter du en annerledes måte å åpne den musserende flasken vin på er sablering et spektakulært og festlig alternativ!

Gode forberedelser

Sablering er ikke vanskelig, men det er et par ting du bør huske på før du svinger sabelen.

Først og fremst bør du sikre deg at det er godt med plass rundt deg, riktig god plass. Champagnekorken kommer under stort trykk når den åpnes og kan derfor fly langt igjennom luften. Aller best vil det være å åpne flasken utenfor hvor du kan være sikker på å holde god nok avstand.

Før du starter må imidlertid flasken gjøres klar. Det betyr at både ståltråd og folie må fjernes, dog kan ståltråden festes igjen litt høyere på flasken. Husk også, hvis du ønsker å sablere, at du oppnår det beste resultatet med en kjøleskapskald flaske.

Hvordan bruke en champagnesabel?

Hold flasken slik at korken peker bort fra deg. Du får et godt grep hvis du plasserer tommelfingeren i fordypningen i flaskebunnen og holder fast med resten av hånden. Finn deretter limingen, det vil si linjen som går fra topp til bunn på flasken. Det er nemlig langs denne at sabelen må plasseres, og du kan øve deg ved å la sabelen gli noen ganger fra bunnen mot toppen.

Nå gjenstår bare å gjennomføre bevegelsen til du holder sabelen i strakt arm. En, to, tre - i det samme sabelen treffer den tykke kanten på flaskehalsen flyr korken av sted, alt på grunn av trykket som sabelen skaper i flasken.

Når du plukker opp korken igjen vil du se at det sitter en fin ring av glass rundt korken. Flasken er imidlertid skåret helt rent over så du behøver ikke å bekymre deg om glasskår i vinen, selv ikke hvis det ikke sitter glass igjen på korken. Trykket har skutt alle eventuelle glassrester bort.

Så er det bare å servere de velsmakende boblene for de (forhåpentligvis) feststemte gjestene. Skål!

Kan man sablere annet enn champagne?

Du må ikke forsøke å åpne en flaske øl med sabel da det ikke vil skapes nok trykk i flasken. Til gjengjeld kan du sablere alt av musserende vin, eksempelvis cava, spumante, sekt og crémant med en champagnesabel.

Hvis det er den fine smaksopplevelsen som er viktigst for deg bør du nok revurdere om sablering er måten å åpne flasken på. Sablering er ikke superskånsomt, så hvis du vil være helt sikker på at alle dråpene havner i glassene er den tradisjonelle måten veien frem.

Men her handler det om fest, farger og glede og da er det ingen vei utenom en champagnesabel?

Hvor stammer champagnesablingen fra?

Det går mange historier om campagnesabling og én av dem forteller om legendariske Madame Clicquot Ponsardin som giftet seg inn i den velstående Clicquot-familien. 27 år gammel ble hun enke og overtok eierskapet av familiens champagnefirma.

Madame Clicquot Ponsardin, for mange kjent som La Grande Dame de la Champagne eller Veuve Clicquot, hadde også rykte på seg for å arrangere overdådige fester for Napoleons offiserer og det høye borgerskap. Festene ble etter sigende holdt for å sikre beskyttelse av landområdene og de verdifulle vinmarkene hennes. Ved festenes avslutning var det kutyme at Veuve Clicquot ga offiserene en flaske champagne som de kunne kose seg med før de igjen skulle ut i krig.

Men soldatene var til hest og klarte ikke å åpne folie, fjerne metalltråd og lirke korken av champagnen samtidig som de skulle holde styr på dyrene. Historien vil ha det til at en ung offiser en dag dro frem sverdet sitt og sablet champagnehalsen av - og dermed var kunsten å sable champagne født.

Flere andre historier forteller også at Napoleon hadde med seg champagnesabler og champagne da hæren hans dro i krig. Og det er herfra den iltre korsikaner får æren for uttrykket: «Champagne! Etter seier fortjener man det, ved nederlag har man bruk for det!»

Den gule enke - ikke fru hvem-som-helst

Enkefruen oppfant også remuage-teknikken, pupitre-stativet og degorgeringen som fjernet overflødig bunnfall fra andregangsgjæringen i flasken. Dette resulterte i finere bobler og klarere vin. Champagnehuset Cliquot-Ponsardin ble en av de største leverandørene av champagne til Det russiske imperiet og fast inventar når det skulle festes i Frankrike.

I Norge ble enkens og vinens navn populært oversatt til Den Gule Enke på grunn av de karakteristiske, gule etikettene på flaskene. Vinen har her hjemme kanskje fått et dårlig rykte for å være sur, men dette er fullstendig uberettiget da vinen er fremragende. Særlig prestisje-cuvéen La Grande Dame er en av de absolutt beste vinene som produseres i Champagne.

Hva slags sabel bruker man?

Det finnes to grunndesign av champagnesabler: Den klassiske modellen som etterligner sablene som Napoléons lette kavaleri benyttet og den kortere modellen (arabisk design).

De klassiske sablene er elegante, har en sermoniell verdi og er meget festlige. De finnes i flere ulike utgaver.

De kortere arabisk-lignende modellene er til gjengjeld dem som oftest brukes ved rekordforsøk. De ligger godt i hånden og er svært effektive hvis man er til å sable mange flasker i strekk.

En moderne champagnesabel er ikke spesielt skarp. Den er derfor et verktøy til å åpne champagne med og, i utgangspunktet, ikke et våpen.

 

Husk for øvrig alltid å konsultere lokale myndigheter i forhold til eventuelt behov for våpentillatelse for å eie en champagnesabel.

 

 

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør