Gal etter vin – Hva skal man drikke til østers?

Opprettet den

Gal etter vin – Hva skal man drikke til østers?

Gal etter vin – Hva skal man drikke til østers?

Det er østerssesong, og la oss være ærlige. Hvem spiser østers uten noe godt å drikke til? Selv om østers kanskje ikke er den ekstravagante delikatessen den en gang var, er den fortsatt en av havets deiligste frukter og kan være en ekte gastronomisk opplevelse.

 

Men hva skal denne herlige frukten fra ”la mer” ledsages av? De fleste vil kanskje umiddelbart hoppe på champagnevognen, og dette er en klassisk match. Det er på ingen måte galt eller forbudt, og det er uten tvil noe herlig dekadent og herlig med å skylle ned med verdens mest berømte vin.

Utfordringen med champagne til østers ligger i den svært intense sjø- og saltvannssmaken fra østersen, som i verste fall kan krasje med aromaer i enkelte champagner. I verste fall kan det  resultere i at champagnen drukner (pun intended) i østersens smak.

Velger du champagne, anbefales det å velge en med god mineralitet og friskhet, og husk rikelig med sitron på østersene for å gi litt motspill til smaken av havet.

 

Flere alternativer

Heldigvis finnes det flere alternativer. Et av de mer overraskende alternativene er sherry fra Spania. På grunn av den rene smaken, høye alkoholinnholdet og tørrheten er denne spanske sterkvinen en utmerket rens for ganen etter den intense østerssmaken. Det finnes flere forskjellige typer sherry, men velger du en Fino eller en Manzanilla, er du ikke langt unna.

Hvis du foretrekker hvitvin, kan du også velge de grønne druene. En god match er en Sauvignon Blanc fra Loire og mer spesifikt Sancerre. Sauvignon Blanc kjennetegnes av sitt høye nivå av syre og mineralitet, og når den kommer fra Sancerre, har den også et tydelig krittaktig og mineralsk uttrykk, som kompletterer en østers ganske nøyaktig.

Når det gjelder glass, er dette en hel vitenskap i seg selv. Det viktigste er imidlertid at du synes at glasset ser pent ut og at det føles behagelig å holde i og drikke av. Forhåpentligvis vil det bli brukt mange ganger!

Men uansett om du er på sherry-, hvitvins- eller champagneteamet, har vi et glass for alle. Selv om champagneglass ofte kjennetegnes av sin slanke og tulipanformede form, er følgende fra Riedels Veritas-serien også et utmerket alternativ. Den litt bredere overflaten frigjør aromaene, mens innsnevringen øverst fortsatt konsentrerer boblene i glasset. Av samme grunn kan dette glasset også enkelt brukes til både sherry og hvitvin.

 

 

Lagring, servering og presentasjon av østers

Det kommer sannsynligvis ikke som noen overraskelse at østers må oppbevares avkjølt. For det meste må de også serveres og nytes avkjølt (med mindre østersene er tilberedt i ovnen), og her er det kun fantasien som setter grenser.

Få ting i livet er vakrere enn store mengder østers liggende på en haug av is, med sitronbåter og en liten skål med vinaigrette, bestående av rødvinseddik og finhakket rødløk. I denne presentasjonen er bruken av en champagnekjøler en opplagt og elegant løsning, som både holder østersene kalde og presenterer retten på en lekker måte.

For å holde drikken kald (og hvis et vinskap ikke er tilgjengelig), er det nest beste en flaskekjøler som denne fra Viners. Enkel, praktisk og presentabel.

Cheeri(o)yster!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør