En reise i flasketyper og flaskestørrelser

Opprettet den

En reise i flasketyper og flaskestørrelser

En reise i flasketyper og flaskestørrelser

Hver flaske rommer ikke bare vin; den inneholder også historier om jordsmonn, druens karakter og regionens sjel. 
De forskjellige typene av flasker, både med tanke på form og størrelse, er ofte knyttet til bestemte vinregioner eller druesorter.

 

 

Under skal vi se nærmere på de forskjellige flasketypene som er mest brukt i vinverden:

 

1.    Champagneflaske: Champagneflasken er kjent for sin karakteristiske form med dyp konkav bunn og en søm på siden av flasken. De er laget av ekstra tykt glass for å tåle trykket som skapes inne i flasken når man har annengangs gjæring på flasken (den såkalte champagne metoden) Denne flasken brukes først og fremst til musserende viner, spesielt kjent fra Champagne i Frankrike.


2.    Bordeaux-flaske: Bordeaux-flasken kjennetegnes ved sine rette skuldre og en bredere base. Den brukes vanligvis til røde viner fra Bordeaux-regionen i Frankrike. Den brukes også til andre rødviner rundt om i verden, særlig om de lages på druene som er vanlig i Bordeaux: Cabernet Sauvignon og Merlot. Den er også standarden som er brukt når man snakker om kapasiteten i vinskap. 


3.    Burgund flasker: Burgund-flasken har en mer buet form med mykere skuldre og slankere hals. Den brukes naturlig nok på falsker fra Burgund spesielt Chardonnay og Pinot Noir. Viner som er lagd på disse druene fra resten av verden bruker også som oftest Burgund flasken.


4.    Rieslingflasken: Rieslingflasken er kjent for sin slanke og høye form. Den brukes først og fremst til viner lagd på Riesling druen, men i Tyskland brukes den også til viner lagd på andre type durer. 

Flaskestørrelser - en del av vinkulturen

Vi kjenner alle sammen standardflasken på 750 ml, som tilsvarer 5 glass. Men det finnes mange andre flaskestørrelser. Magnumflasken og dens større søsken utgjør en imponerende og seremoniell del av vinkulturen og kanskje du kjenner dem fra festlige begivenheter? 

 

Standard

Den klassiske 750 ml flasken er standarden slik vi kjenner den mest. Denne størrelsen er dominerende i mange vinproduserende regioner som Frankrike, Italia og balansen mellom volum og holdbarhet gjør den til et globalt ikon og en pålitelig representant for vinverdenen.

 

Magnum

Når det kommer til feiringer og spesielle anledninger, inntar magnumflasken (1,5 liter) scenen. Denne større flasken er spesielt populær i Frankrike og er synonymt med festlige øyeblikk da den inviterer til fellesskap og deling. Siden magnumflasken har et større volum med vin, men fremdeles samme størrelse kork som en standard flaske tar modningsprosessen til vinene lengre tid i en standard flaske. Noen mener også at vin lagres bedre i magnumflasker.

 

Double Magnum

Double Magnum (3 liter), også kjent som Jeroboam i Bordeaux-regionen, gir vinen en ekstra aldringseffekt da den her en større kork enn magnum og standard flasker. Denne imponerende flaskestørrelsen brukes ofte til å elde rødvin og champagne, og dens tilstedeværelse på bordet understreker viktige øyeblikk og hendelser.

 

Jeroboam 

Jeroboam er en imponerende flaskestørrelse, men størrelsen varierer mellom regioner. I Bordeaux inneholder den 5 liter, mens den i Champagne inneholder 3 liter. Denne størrelsen er ofte forbundet med prestisjetunge viner og er et symbol på fortreffelighet og raffinement.

 

Stor. Større. Størst

tillegg til Magnum og Jeroboam er det flere imponerende størrelser som Metusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter) og Nebukadnesar (15 liter), som pryder spesielle arrangementer og vinkjellere. Hver størrelse bærer ikke bare et stort volum vin, men også historie og tradisjon.

 

Piccolo

Piccolo passer perfekt når man kun skal ha et glass. Vanligvis inneholder den rundt 200 ml og er ideell for en enkelt porsjon. Den er spesielt populær i Italia og Spania som en praktisk løsning for å nyte vin i mindre mengder. I tillegg finner du de ofte på flyreiser da flaskens størrelse er ideell for de plassbegrensingen man har ombord. 

Siste tanker

Flasker kommer i alle former og størrelser, og hver enkelt forteller en unik historie om stedet hvor vinen ble til. Ved å forstå de forskjellige flasketypene og -størrelsene åpner vi døren til en dypere forståelse av vinens verden og kulturene som lager den. Så neste gang du nyter et glass vin, la flasken også fortelle sin historie.


Hurra for mangfoldet på flasker og rikdommen de inneholder! 🍷✨
 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør