Når er en vin drikkeklar?

opprettet den under

Når er en vin drikkeklar?

Det finnes ikke regler, så følg dem!

Hvor lenge skal en flaske vin ligge før den bør drikkes? Dette spørsmålet har nesten like mange svar som det finnes viner, men det finnes et par tommelfingerregler som kan hjelpe.

Noen ganger når du kjøper en flaske som er beregnet til langtidslagring, altså en vin som vil ha gavn av å ligge urørt i mer enn bare et par år, kan lagringspotensialet være angitt på ulike måter.

 

Når det står at vinen bør drikkes i løpet av ti år tar man som hovedregel utgangspunkt i året druene ble høstet. Noen ganger får du imidlertid samme beskjed når du kjøper vinen, så det kan også være at det menes fra kjøpstidspunktet. En god idé er derfor å spørre hvis du er usikker og gjerne vil unngå forvirring. Det aller smarteste er når drikketidspunktet angis med årstall. Da er det ikke så mye å snakke om lenger, eller er det…?

Hvem gir råd?

Produsenter har som utgangspunkt en generell interesse i at du som forbruker konsumerer vinen din så hurtig som mulig, for på den måte å øke muligheten for at du kjøper en ny flaske av samme produkt. Dette er mange ganger én av årsakene til at en vinprodusent anbefaler deg å drikke vinen i løpet av et par år.

 

Det kan selvfølgelig også være snakk om viner beregnet for å drikkes unge, men det gjemmer seg mange morsomme og spennende overraskelser i å langtidslagre enkelte typer vin som egentlig var beregnet til hurtig konsumering.

Gammel (over 50 år) champagne kan smake guddommelig og helt annerledes enn en ung av slagsen. Det samme gjelder for de tradisjonelt simple og friske vinene fra Muscadet i Loire som uten problemer kan ligge i 20 år. Slike viner finnes det massevis av eksempler på, men spør der du kjøper vin om gode råd.

Smak og behag

I tillegg til den andektige stemningen og de smånostalgiske følelsene som kan oppstå idet du åpner en flaske fra før du ble født, er det også spørsmålet om du overhodet liker det du smaker på.

 

I all hovedsak lagrer du vin fordi smaken endrer seg til noe du anser for å være bedre. Men smaken er jo som kjent som baken…

Noen mennesker kan ikke fordra gammel vin. De synes det smaker likt og at vinen mangler frukt, saft og vitalitet. Til gjengjeld velger de kanskje å drikke helt ung vin, også når det handler om flasker fra områder som tradisjonelt sett er kjent for vin som kan lagres i lang tid (Bordeaux og Barolo). Tanniner (garvesyre), stor intensitet og god syre er fremragende til protein- og fettrik vintermat.

 

Andre synes det er interessant å smake på fløyelsmyk, ja nesten moldet, vin mens de føler historiens vingesus i glasset.

 

Og så er det dem som liker begge deler. Dem som synes det er morsomt og lærerikt å følge en vins utvikling over tid og som gjerne kjøper en kasse på 12 flasker, åpner en ny flaske i ny og ne helt til vinen er perfekt moden. 

Mange faktorer

Det er imidlertid ikke kun forskjeller i smakspreferansene hos deg og dem som anbefaler vinens lagringstid som har avgjørende betydning, det samme har også stedet hvor du lagrer vinen. Jo varmere det er, og jo flere temperaturforandringer du opplever, i vinkjelleren, jo hurtigere vil vinen utvikle seg.

 

Hvis det eksempelvis er angitt at en vin kan drikkes mellom 2018 og 2025, vil en varm vinkjeller gjøre at du ikke bør vente til 2025 med å drikke vinen. Det motsatte gjør seg gjeldende hvis vinkjelleren er kald.

 

Det handler altså om å finne sine egne preferanser, kjenne sin vinkjeller og, ikke minst, smake seg frem. På våre sider kan du både finne vinstativ til vinkjelleren og gå på oppdagelse i vårt utvalg av vinskap som lagrer flaskene dine under optimale forhold.

 

Det er bare å kaste seg ut i det.

 

God fornøyelse.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør