Fem tips om vin til mat

Opprettet den

Fem tips om vin til mat

De fleste gjenkjenner nok situasjonen: Du sitter på en god restaurant og har endelig bestemt deg for hva du vil spise. Men du mangler å finne frem til den helt riktige vinen.
For noen kan panikken nå begynne å bre seg. Hvilken vin går best til piggvar? Vil sommelieren le seg ihjel innvendig hvis jeg velger noe annet enn en fyldig rødvin til biffen? HJELP!!
I virkeligheten går det ikke an å velge feil når du forsøker å matche kveldens rett med den perfekte vinen. Synes du selv at vinen passer godt til det du spiser? Supert, da er det i så fall en glimrende kombinasjon og diskusjonen kan legges død med det samme. Når det er sagt finnes det likevel noen råd som kan være gode å huske når du sitter med vinmenyen i hånden, og vi har funnet frem til de fem beste.

 


1. Kombiner med den dominerende smaken

Den tradisjonelle måten å kombinere mat og vin på er ved å ta utgangspunkt i kjøttet eller fisken som du spiser. Det er det i bunn og grunn ingenting i veien med, men du bør tenke på hvilken smak som er den dominerende i retten. Hovedingrediensen påvirker rettens smak, men relativt ofte har sausen eller måten maten er tilberedt på like mye å si.

2. Smakens intensitet må balanseres

En god tommelfingerregel er at vinens intensitet bør matche intensiteten i maten. Det betyr at du er på god vei hvis du velger en lett vin til lett mat og en fyldig vin til tyngre retter etc. Slik balanse fører til ro i både sjel og smaksløker.  

En annen tommelfingerregel når man kombinerer mat og vin er "søtt med søtt". Det er kanskje en selvfølge med hensyn til desserter, men det gjør seg også gjeldende med for- og hovedretter. Det er ikke uten grunn at mange nordmenn foretrekker en Amarone til rødt kjøtt eller en Ribera del Duero til lammet.

3. Ingen regel uten unntak

Hvitvin til fisk og rødvin til biffen, høres det kjent ut? 

Huskeregelen er god, men det finnes som kjent ingen regel uten unntak.

Det er for så vidt riktig at rødvin i det store og hele passer til rødt kjøtt, men vinen må ikke være verken kraftig, fyldig eller tung. Dette avhenger i av typen kjøtt som serveres. Kalv er eksempelvis betydelig "lettere" og søtere enn okse, akkurat som det også er stor forskjell på fjærkre. Pinot Noir fra Bourgogne er alltid en sikker vinner til kylling, men den vil sjelden ha nok kropp og tyngde til å gå særlig bra sammen med f. eks. and.

Det som gjør rødvinen til en god ledsager til rødt kjøtt er tanninene/garvesyren, altså det som gjør at rødvinen oppleves tørr i munnen. Tanninene går nemlig inn og angriper proteinene i kjøttet, og slik skapes en perfekt symbiose. Dette er også grunnen til at barolo passer perfekt til rødt kjøtt, men ofte kan virke for voldsom når den nytes alene.

 

 

4. Bruk geografien som veiviser

Det er som regel ikke tilfeldig når vin fra bestemte land eller områder passer godt til det lokale kjøkkenet. Allerede den gang i tidenes morgen, da druene ble plantet, ble det tenkt over dette. Av den grunn kan du ofte ta utgangspunkt i den lokale vinen når du spiser lokale retter. I denne forbindelsen kan vi nevne både Barolo fra Piemonte til trøfler, den argentinske Malbec til grillmat og zinfandel fra USA til BBQ med søte marinader.

5. Vær modig!

Hva er det verste som kan skje hvis du velger en vin som ikke passer med det du spiser? Hmm, vi kan i alle fall komme på en del ting som gir mange flere pannerynker. 

Lær av eventuelle feil, slik blir du langt bedre stilt neste gang du skal kombinere vin og mat. Hvis du tør å være eventyrlysten kan det være du tråkker utenfor stien en gang i blant, men til gjengjeld venter det deg mange spennende og gode (vin)opplevelser.
 

 

God fornøyelse!

 

 

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

\