Fordelene med langvarig vinlagring

Opprettet den

Fordelene med langvarig vinlagring

Fordelene med langvarig vinlagring

Rundt 80 % av vinen som kjøpes konsumeres innen 24 timer etter kjøpet. Men de fleste viner har stor nytte av langsiktig vinlagring.

Når du modner vin, gjør du det først og fremst for å øke opplevelsen av vinen til sitt fulle potensial. Vin er en levende organisme utvunnet fra frukt, som er et organisk materiale. På samme måte som en frukt finnes det en spesifikk tidsramme der den er moden og der smaken, konsistensen og det generelle utseendet er på sitt fulle potensial. 

Det samme kan sies om vin, og ved å modne yngre viner skaper du en bedre balanse som igjen gir deg en bedre vinopplevelse. Når du modner vin, prøver du å finne den perfekte balansen mellom syrlighet, alkoholinnhold og vinens primærnoter. 

Kort sagt kan aldring av vin være som å forvandle en larve til en sommerfugl. 

Å oppleve balansen og nye nyanser av lagret vin vil endre ditt perspektiv på vinen. 

Aldersvin, hvor starter jeg?

Et godt utgangspunkt for å prøve lagret vin og oppleve de ulike nyansene en vin utvikler over tid, vil være å prøve noe som kalles "vertikal vinlagring og -smaking". Samme produsent, samme variant, men forskjellige aldre, dette gir deg muligheten til å oppleve endringen i vin med alderen. 

Hvilke viner du bør velge for langtidslagring

Det finnes et stort utvalg av viner å velge mellom, men en god tommelfingerregel er å velge viner fra en "god årgang", men hva innebærer en god årgang? En god årgang er kort, et bestemt år der veksten og innhøstingen av vin var stor når det gjaldt eksterne effekter, som mors natur, og derfor feiret med høye karakterer.

Grapes er et naturlig produkt som er svært merkbart for værforhold som temperatur og regn. Derfor er en god årgang et spesielt år der vekst, høsting, produksjon og aldring i starten gikk veldig bra.

Så når du velger en vin til langtidslagring, kan en kandidat være en vin fra en god årgang, siden vinen har vært under optimale forhold og har utviklet seg godt. Derfor matcher ikke alder direkte prisingen av vin innenfor samme sort og produsent.

En flaske fra samme produsent og variant, fra 2007 kan bli dobbelt så dyr som en flaske fra 1994 hvis forholdene varierer. 
 

Storytelling

Det kan være mange fordeler med langvarig vinlagring. Ikke bare utvikler du nye aromaer og noter over tid, vinen fra selve årgangen blir også sjeldnere, og derfor vil prisene på noen årganger også stige. 
Prisstigningen for lagrede viner kan rettferdiggjøres når noen har holdt vinen på optimale forhold og muligheten til å oppleve noe sjeldent og gammelt. 

Flasker og etiketter

Hvis du har prøvd flere viner fra samme vingård og variant, vil du kunne oppleve evolusjonen og transformasjonen varianten har gjennomgått gjennom tidene. Individuell smak, små forskjeller i etiketter, flaskedesign og korktype, noe som gir gode historiefortellinger.

Når man ser på vintagevin som har vært på lager, er et viktig tips å se på "ullasjen" (rommet mellom korken og vinen), hvis vinen er på nivå med flaskeskulderen, kan vinen ha gått gjennom en form for traume under lagring og aldring. Dette kan skyldes forholdene der vinen ble oppbevart. Hvis temperaturen var for høy, kan det ha fått vinen til å lekke, eller hvis vinen ble lagret vertikalt, kan korken ha tørket ut og fått luft til å oksidere vinen. Derfor velger du å elde en vin horisontalt over lengre tid, på leting etter den perfekte "modigheten".

Korken

Korkenes tilstand kan også fortelle en historie om alderen og i hvilken tilstand vinen er lagret. Vin og kork er både levende og pustende organismer, noe som betyr at de er utsatt for endringer i temperatur, vibrasjoner og lys.
Vin som oppbevares riktig, vil ha kontakt med korken og har derfor farget bunnen av korken, og avhengig av hvor lenge fargen og fargen kan endre seg fra lysere til mørkere. Hvis korken er tørr, betyr det at det kommer luft inn i vinen, og den kan begynne å oksidere og bryte ned vinen. Det kan også føre til at vinen siver ut, så vær oppmerksom på lagret vin med flekker som går ned i flasken. 

Porøse korker

Med alderen kan korken bli ganske porøs og vanskelig å åpne uten at korken brekker. Derfor er det best å være forsiktig, så ta deg tid til ikke å knuse korken mens du åpner den. Du kan også bruke en spesiell korketrekker som "The Durant", som lar deg gripe korken ikke bare fra toppen, men også fra sidene mellom glasset og korken ved hjelp av to tynne blader på hver side. 

Slik får du oppleve en lagret vin

Når du åpner en gammel flaske vin, er det tre hovedområder å fokusere på, utseendet, smaken og aromaen til vinen. Disse vil alle utvikle seg med alderen, og de forteller en historie. 

Vinens utseende

Når du heller vinen i glasset, kan vinens generelle utseende fortelle deg mye om selve vinen. Fargen og menisken kan fortelle deg mye om alder og tilstand. 

Når man ser på yngre viner, vil de vanligvis ha mer livfull farge og en spesiell glans. Hvis du vipper vinen i glasset, kan du se på kanten eller «meniscus» som den heter, og hvis den ser vannaktig ut, er det også et tegn på en yngre vin. 

For å unngå å åpne vinen for tidlig, kan du bruke Coravin. Coravin har et annet utvalg av produkter som spesialiserer seg på å trekke ut vin fra flasker samtidig som vinen bevares.

Hvorfor falmer vinen, og hva skaper bunnfall?

Rødvin absorberer fargen fra skallet på druen under vinproduksjonsprosessen. Under denne prosessen ekstraherer den også en gruppe fenoler, for eksempel Tannin. Dette er fenolet som er ansvarlig for smaken/følelsen av at du får fuktighet fra munnen, slik at den blir tørr. 

Når rødvinen begynner å eldes, vil disse fenolene begynne å feste seg til hverandre og skape bunnfall, og det er dette som får rødvinen til å falme over tid under lagring. 
Jo eldre en rødvin blir, jo mer falmet og mørkere blir den, og den vannaktige kanten på "menisken" begynner å forsvinne. 

Når og hvordan dekanterer du vin?

Med eldre viner er det en god idé å dekantere vinen for å redusere bunnfallet i vinen når du drikker. Det er mange måter å dekantere en vin på. Tradisjonelt holder du halsen på vinflasken over et lys og begynner langsomt å helle vinen over i en karaffel, mens du ser etter bunnfall gjennom flaskehalsen ved hjelp av lyset. 

I dag finnes det et stort utvalg av merker som lager vindekantere, noe som fjerner elementet av menneskelige feil. Et eksempel på en eksklusiv dekanter kan være iSommelier, som gjør alt for deg og du kan overvåke fremdriften via en app. En mer analog vindekanter kan være Pulltex-Decanter vintrakt med filter, som gjør det samme, men på en mer tradisjonell måte.

Smake på lagret vin 

Hvis vinen din har modnet godt, vil du gjerne smake på en god balanse mellom syrlighet, alkohol (varme) og en tydelig primærfrukt. Etter hvert som vinen utvikler seg med alderen, vil mange av de sekundære undertonene bli mer synlige. Det skal være som å spise et modent eple eller appelsin, der smaken er mye rikere, og smaksdybden er mye tydeligere. 
Hvis en vin er overdrevet fruktig nesten som syltetøy, er det et tegn på en yngre vin, men som potensielt kan ha nytte av aldring, for å få frem en bedre balanse. 

Med langvarig aldring av vinen vil strukturen i vinen begynne å endre seg og bli fløyelsmyk. Dette gjør at du kan smake mer på de lagene av smaken som vinen har. Den kan sammenlignes med å smake på helmelk (ungere vin) med 2 % melk (middels gammel vin) til skummet melk (langtidslagret vin), den yngre vinen dekker paletten din og er fetere og rikere, som er lengre, der smaken i lagret vin er mye mer raffinert.

Hvordan smaker det om vinen min er korket?

Hvis en flaske vin har en defekt kork, ligner lukten vanligvis på våt papp eller et vått dyr.
Med langtids vinlagring risikerer du derfor også at vinen blir defekt eller korket, siden den har vært lagret lenger inne i flasken. Når korken dekker vinen, skyldes det vanligvis kontakt mellom visse sopper eller mugg i trebarken og insektmidler eller andre forurensninger. 
Du blir kanskje ikke syk av å drikke en vin med kork, men smaksprofilen vil være langt fra hva produsenten hadde tenkt seg. 
Generelt er det én flaske i hvert tilfelle av seks, hvor det er fare for at korken skal bli tamt på flasken.

Hvordan starter jeg aldring av vin?

Vel, det er mange ting å tenke på når du vil oppbevare vinen på lang sikt. Derfor har vi laget en omfattende veiledning til hvordan du oppbevarer vinen din på riktig måte, der du kan lære mer om hvordan du oppbevarer vinen på best mulig måte. Men et vinskap og et flott vinhyllesystem vil være et godt sted å starte reisen. 

Tilbehør til lagret vin

Hvis du er interessert i tilbehør som vil høyne opplevelsen med lagret vin, har vi samlet tilbehøret som er nevnt i denne artikkelen, og et par til som vil hjelpe deg med å fullføre vinopplevelsen.

The Durand

En populær korketrekker med to tynne blader, kalt "Ah-So", som griper tak i sidene på korken i kombinasjon med den tradisjonelle "Helix", som gjør det enklere å fjerne porøse korker fra lagret vin. Det finnes mange varianter av dette systemet, men The Durant er en populær favoritt blant vinentusiaster og profesjonelle. 

ISommelier- og Pulltex-dekantere 

En dekanter er et meget essentielt redskab til at skænke vin, der har lagret i længere tid. Den fjerner sedimentet fra din vin før servering, en praksis der har været brugt igennem hele vinens historie, men som er blevet forenklet og perfektioneret gennem årene. 

Coravin – Åbnings- og vinopbevaringssystem.

Coravin har en række forskellige produkter, der har specialiseret sig i at udvinde vin fra flaskerne uden at udvinde proppen. Med deres Timeless-serie kan du udvinde vin gennem proppen uden at åbne vinen og tilsætte argongas, så vinen bevares i mange år fremover. 

 

Konklusion

Der er mange fordele ved langtidsopbevaring af vin. Vin modnes og forfines med tiden, hvilket giver en bedre smagsbalance i vinen. Det er en helt ny vinoplevelse, hvor storytelling og historien om vinen er en lige så stor del af den som smagen selv. 

Har du spørgsmål til langtidsopbevaring af vin, er du meget velkommen til at kontakte os. Hos Wineandbarrels står vores eksperter altid klar til at guide dig på din vinopbevaringsrejse og fuldende din vinoplevelse. 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør