Den perfekte vinserveringen

Opprettet den

Den perfekte vinserveringen

Den perfekte vinserveringen

Når er det nødvendig å dekantere vin før servering? Hvorfor bør man egentlig dekantere vin? Og hvilket vinglass bør man velge? Det er mange spørsmål som melder seg når du skal servere et godt glass vin til deg selv eller gjester, men faktisk behøver det ikke å være så vanskelig. Her får du en guide til korrekt vinservering og gode råd om blant annet dekantering og temperaturer. God lesning.

 

 


Slik dekanterer du vin

Dekantering brukes når du skal fjerne bunnfall fra gammel vin eller portvin. Når du dekanterer skjenkes vinen forsiktig over på en karaffel, men på en så forsiktig og skånsom måte at bunnfallet ikke blir med fra flasken til karaffelen.

 

Plasser en lyskilde bak vinflasken slik at du kan se når bunnfallet nærmer seg flaskehalsen. Det kan være en god idé å fjerne folien rundt flaskehalsen slik at det blir enklere å følge bunnfallet mens du skjenker. Husk å bruke en vin som har stått oppreist et par dager og som ikke har vært ristet. Kun da kan du være sikker på at bunnfallet har falt til ro og befinner seg i bunn av flasken.

 

Se vårt utvalg av karafler her

 

 

 

 

Hvilken temperatur bør vinen serveres i?

Vin bør serveres ved helt riktige temperaturer, men hvilken er egentlig den riktige?  

 

En god tommelfingerregel er at hvitvin serveres best mellom 7-13 grader. For rødvin går intervallet fra 12-18 grader. Det er imidlertid nyanser, og lettere vin har som hovedregel bedre av kjøligere temperaturer enn de mer fyldige vinene. Et glass champagne, eller en annen form for musserende vin, serveres nytes best ved kjøleskapstemperatur.

 

Når er vinen for kald eller varm? Hvis vinen mangler aroma kan det være fordi at du serverer den for kald. Et klassisk eksempel på dette er en hvitvin som har blitt oppbevart i kjøleskapet. Prøv i så fall å varme vinen litt ved å holde rundt glasset med begge hender. Hvis du merker en stikkende duft når du lukter til vinen kan det være den er for varm. I slike tilfeller kan vinen ha godt av 15-20 minutter på kjøl før du skjenker et nytt glass.

 

Se vårt utvalg av vinskap her

 

 


Hvordan velger jeg vinglass? 

Det kan være stor forskjell på å smake samme vin i forskjellige glass. Intensiteten i vinens aroma påvirkes av vinglassets kuppel, noe som betyr at delikate og aromatiske viner trives godt i et vinglass med en stor og rund kuppel hvor aromaen samles på grunn av den større overflaten.

En kraftigere og mer krydret vin gjør seg best i et glass med en mindre og smalere kuppel som samler mindre aroma. Det klassiske flute-champagneglasset ser sprudlende ut og er velegnet til å bevare boblene i musserende vin i lang tid. Vil du fremheve aromaen, så kan det være en spennende idé å servere den musserende vinen i et klassisk hvitvinsglass. Det ser kanskje ikke like festlig ut, men både smaks- og luktesanser kommer til å takke deg.

Stilken på vinglasset påvirker ikke vinens duft og smak, men et glass uten stilk kan fungere glimrende i mer avslappede omgivelser. Når du drikker av et glass med stilk er det viktig at du holder i stilken tett på selve foten. Du behøver ikke å ligge søvnløs over at du ikke har et Hermitage-glass eller Grand Cru-glass, annet kan også klare oppgaven. Prøv deg frem, så kommer du til å oppdage forskjellene.

 

Se vårt utvalg av vinglass her. 

Vinglas

Det riktige verktøy til vinservering

En karaffel er gull verdt når du skal dekantere vin, men det finnes også annet nyttig vinutstyr. Dråpefangeren kan for eksempel være uunnværlig hvis du vil unngå pletter på duken eller klærne. Skjenketuten sørger samtidig for å lufte vinen når den serveres og gir hele vinopplevelsen et eksklusivt preg. Vi kan heller ikke unngå å nevne korketrekkeren, og dan kanskje særlig den gode, gamle servitørkorketrekkeren som (ikke uten grunn) går under navnet «servitørens beste venn».


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

Gjør som titusenvis av andre vinelskere..