Smak på glassene dine: En guide til å forstå dine vinglass

Opprettet den

Smak på glassene dine: En guide til å forstå dine vinglass

En guide til å forstå dine vinglass 

Bruker du samme vinglass til alle vinene dine, uansett om det er sørfransk Côte du Rhône, pinot noir fra Burgund, tysk riesling eller en italiensk sangiovese? Da bør du lese med her og finne ut hvorfor du bør velge et glass som matcher vinen din, enten på druen eller området.   

Glassmagning

Hvilket vinglass skal jeg velge?

Den rette vinen fortjener det rette glasset. Dette utsagnet høres kanskje ut som en klisje, men det er sant! Det riktige vinglasset kan utgjøre hele forskjellen i opplevelsen av favorittvinen din. Men med så mange typer vinglass kan det være en utfordring å vite hvilket som passer best til vinen din. I dette blogginnlegget fra Wineandbarrels vil vi gå gjennom de ulike typene vinglass og undersøke hvorfor smaken kan variere avhengig av hvilket vinglass du bruker. Vi vil introdusere deg for konseptet glassmaking og forklare hvordan druespesifikke vinglass kan gjøre en enorm forskjell for vinen din.  

Del 1: Hva er forskjellen på rød- og hvitvinsglass?

De fleste kjenner forskjell på et rødvinsglass og et hvitvinsglass, der størrelsen og formen er den største forskjellen. Generelt har rødvinsglass en bredere skål som lar vinen "puste". Denne bredden bidrar til å frigjøre aromaer som er viktige for rødvinens smaksopplevelse. På den annen side er hvitvinsglass mindre og har ofte en smalere åpning, noe som bidrar til å bevare den kjølige temperaturen og de delikate aromaene i hvitvin. Ønsker du å få det beste ut av vinen din, så velg et glass som matcher vinens drue eller område. 

 

Hva er forskjellen på druespesifikke vinglass?

Glassdesign og aroma: Ulike vinglass er formet på en måte som kan konsentrere aromaen og lede den mot nesen på ulike måter. Noen glass er designet for å fremheve fruktaromaer, mens andre fokuserer på kompleksiteten og bouqueten. Formen på vinglasset kan påvirke måten du opplever duften av vinen på.


Munnfølelse og vinens balanse: Vinglassets form og størrelse kan påvirke vinens kontakt med munnhulen og tungen. Dette kan endre oppfatningen av smak, tekstur og balanse. Noen glass kan understreke vinens fruktsødme, mens andre kan mykgjøre tanninene eller fremheve syrligheten. Alt avhenger av hvor vinen først kommer i kontakt med tungen. 


Vinens oksygeneringshastighet: Glassets størrelse og åpning kan påvirke hvor mye oksygen som kommer i kontakt med vinen. Dette kan endre vinens utvikling og smaksprofil over tid. Noen glass er designet for å støtte luftingsprosessen og åpne vinen gradvis, mens andre kan gi en raskere og mer intens lufting. Noen viner vil også ha godt av å bli dekantert og luftet i en vinkaraffel » Finn vakre glasskarafler | Wineandbarrels. Her tenker vi spesifikt på yngre eller svært tanninholdige viner. 

 

Burgund glass

Et burgunderglass er kjent for sin brede skål og smalere åpning. Denne formen gjør det mulig for vinen å bli bedre eksponert for luften, formen frigjør de komplekse aromaene i burgunderviner, som ofte er mer delikate og mindre tanniske enn andre rødviner. Glassets form kan virkelig bidra til å fremheve de subtile notene i disse vinene. Ikke overaskende så passer de fleste viner fra Burgund, både røde og hvite i disse typen glass.

Bordeaux glass

Et bordeauxglass er høyere enn et burgunderglass, med en mer rett skål. Denne formen er designet for å lede vinen til midten av tungen, der man best kan smake de balanserte smakene av frukt og syre som er typiske for bordeauxviner. Dette glasset er det perfekte valget for fyldigere rødviner.

Pinot noir-glass

Et pinot noir-glass er bredt som et burgunderglass, men med en litt mer avlang form. Dette designet bidrar til å samle aromaene og lede de opp mot nesen, samtidig som det gir vinen plass til å puste. Det er det ideelle glasset til lette og medium viner på pinot noir-druen.

Hvordan ser et portvinsglass ut?

Et portvinsglass er mindre enn de fleste andre vinglass. Det er designet for å fremheve den rike, kraftige aromaen og smaken av portvin, som ofte nytes i mindre mengder. Formen på glasset bidrar til å lede vinen til baksiden av tungen, der man best kan smake dens sødme. 

Chardonnayglass

Chardonnayglass har ofte en mer middels stor skål som er bredere i bunnen og smalere inn mot toppen. Denne formen fremhever vinens rike og komplekse toner, samtidig som den bidrar til å bevare friskheten. Hvis du leter etter det beste vinglasset til fyldige hvitviner som chardonnay, er dette det ideelle valget.

Champagneglas

Et champagneglass er høyt og smalt, designet for å bidra til å bevare boblene i champagnen så lenge som mulig. Den smale åpningen bidrar også til å konsentrere de delikate aromaene av champagnen. Enten du feirer en spesiell begivenhet eller bare nyter et glass bobler, er et champagneglass et must.

Rieslingglass

Rieslingglass er vanligvis høye og smale, designet for å lede vinen til den fremre delen av tungen, noe som bidrar til å fremheve det høye syrlighetsinnholdet og den intense fruktsmaken. Dette gjør rieslingglass til det perfekte valget for lysere, mer syrlige hvitviner som riesling eller sauvignon blanc.

 

Del 2: Hva er en glasssmaking?

En vinsmaking med forskjellige glass, også kjent som "glassmaking", er en spennende og informativ opplevelse der du kan bli klokere på hvordan ulike glassdesign kan påvirke vinens aroma, smak og munnfølelse. Ved å fokusere på druespesifikke vinglass som er utviklet for spesifikke vintyper, kan glassmaking gi deg en dypere forståelse av vinens kompleksitet og subtile nyanser.

Hvordan lager jeg en glasssmaking?

Velg vinglass: Start med å velge en rekke druespesifikke vinglass som passer til de vintypene du vil smake. Se på listen ovenfor når du velger vinglass. Sørg for at glassene er rene og fri for eventuelle såpe- eller saltrester fra oppvaskmaskinen. Finn også frem et vannglass, da det også kan være en morsom opplevelse å prøve vinen her. 

Glassmagning vinglas

Velg viner: Velg et utvalg av viner som representerer ulike stiler og druesorter. Husk å temperere vinen riktig for å sikre optimale smaksopplevelser.
Du kan også velge å lage en blindsmaking, da dette er en morsom måte å eliminere eventuelle fordommer på og la deg fokusere på smak og aroma uten å kjenne til vinen først. Vi selger mange spennende gadgets til blindsmakinger, blant annet våre mer populære svarte glass, som gjør det virkelig vanskelig, tro det eller ei, å gjenkjenne om det er en rosè, rød- eller hvitvin. Et annet viktig element i en blindsmaking er muligheten til å "gjemme" flasken, og her har vi de uunnværlige flaskesokkene.
 

Start smakingen: Vinifiser alle glassene ved å helle litt vin i et glass og slynge det rundt, gjenta i alle glassene. Hell litt vin i hvert glass. Begynn med å observere fargen, klarheten og viskositeten til hver vin i hvert glass. Lukt deretter på vinen og identifiser de forskjellige aromaene. Ta en slurk og la vinen bevege seg rundt i munnen mens du legger merke til smaksnoter, syre, tanniner og ettersmak. Gjenta prosessen med hver vin i hvert glass og vær oppmerksom på forskjellene i smaksopplevelsen mellom de forskjellige glassene. Det kan være lurt å starte med hvite viner om man skal smake på både røde og hvite i samme smaking, siden rødvin har lett for og overdøve hvitvin. Særlig når man skal bruke samme glass.


Opplevelse: Du vil nå sannsynligvis kunne smake en betydelig forskjell på samme vin, avhengig av hvilket glass den drikkes i. Så neste gang du vil utforske en ny vin, ikke glem å eksperimentere med forskjellige vinglass for å oppdage nye smaksopplevelser!

Vi står klar til at hjælpe

Konklusjon

Enten du foretrekker den klassiske og tidløse designen til Spiegelau, den avanserte formen og funksjonen til Zalto, det bruddsikre glasset i Tritan®️ fra Schott Zwiesel eller den luksuriøse elegansen til Riedel, så har vi det perfekte glasset til enhver vin og enhver anledning. 
Glassmaking er en fascinerende måte å utforske vinens kompleksitet og smaksnyanser på. Ved å bruke forskjellige druespesifikke vinglass kan man oppleve en betydelig forskjell i aroma, smak og munnfølelse. 
Hos Wineandbarrels tror vi på at det beste vinglasset er det som får deg til å nyte vinen din mest. Vårt utvalg av flotte vinglass omfatter et stort utvalg av stiler og materialer, inkludert vinglass av krystall, som virkelig kan fremheve skjønnheten og kompleksiteten til vinen din. Enten du er en vinkjenner på jakt etter det perfekte vinglasset til favorittvinen din, eller bare er på utkikk etter flotte vinglass å by gjestene dine på, så har vi noe for enhver smak og budsjett. 
Besøk oss i vårt showroom i Hillerød eller Fredericia eller finn ditt nye favorittvinglass hos oss online i dag! Vi står alltid klare til å hjelpe og veilede deg.

 

 

Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør