Guide: Slik velger du riktig vinskap

opprettet den under

Guide: Slik velger du riktig vinskap

Hvordan velge riktig vinskap?

I en forretning vil du ofte oppleve at en kunnskapsrik ekspedient veileder deg i jakten på det riktige kjøp. Den samme hjelpen kan være vanskelig å få når du handler på nettet.

Etter at du har lest denne guiden til valg av vinskap er vårt mål at du skal være i stand til å velge det, for deg, helt riktige vinskapet. Guiden hjelper deg med å besvare de viktigste spørsmålene i jakten på det perfekte vinskapet. 

Hvorfor vinskap? 

Hva er egentlig vitsen med et vinskap? Med mindre du har adgang til en dyp kjeller med en stabil temperatur gjennom hele året er et vinskap den beste investeringen du kan gjøre for vinen din.

I motsetning til et alminnelig kjøleskap holder et vinskap bedre på temperaturen og fordeler denne bedre i hele kjølerommet. Hvis du ønsker å ta vare på vinen din er nemlig en stabil temperatur helt essensielt, på samme måte som UV-stråling og rystelser bør unngås. Et godt vinskap klarer alle disse oppgavene gjennom et datastyrt temperatursystem, glassdører med UV-filter og silikonopphengte kompressorer. 

Vil du forkjæle deg selv og vinen din litt ekstra - og nerde litt når kameratene er på besøk - kan du også vurdere å inkludere en aktiv luftfukter slik at korkene ikke tørker ut i enden som ikke er i kontakt med vinen.

Se alle våre vinskap

Én eller to kjølesoner?

Ønsker du å langtidslagre og modne vin gjøres dette best ved faste og stabile temperaturer på mellom 12 og 14 grader. Dette gjelder for både rød-, hvit-, rosé-, dessert- og musserende vin. I slike tilfeller vil et vinskap med bare én kjølesone være tilstrekkelig og er du på utkikk etter et vinskap til langtidslagring av vin kan du finne inspirasjon i kategorien vinlagringsskap.

Har du derimot et ønske om alltid å kunne ha serveringsklar vin for hånden anbefaler vi at du går for et vinskap med to kjølesoner. På denne måten kan du alltid holde vinen drikkeklar ved forskjellige temperaturer; 14-16 grader for rødvin og 6-8 grader for hvitvin, rosévin og champagne.

Se alle vinskap med to soner

Plassering av vinskapet

Hvor og hvordan bør du plassere vinskapet? Plassering er nemlig et vesentlig element i valg av vinskap.

Du kan, grovt sagt, dele plasseringen av et vinskap inn i tre kategorier: frittstående, til innbygging eller integrerbare vinskap.

Uansett hvilken type du er på utkikk etter gjelder én hovedregel for alle typene; nemlig luftsirkulasjon. Med det menes at skapet må kunne suge frisk luft inn i bunnen (foran) og komme av med den varme luften på baksiden og oppover. Hvis ikke disse betingelsene er oppfylt må skapet bruke unødvendig mye energi på nedkjølingen, noe som medfører et høyt energiforbruk, støy og slitasje.

Nedenfor tar vi en kort kikk på de tre utgavene.

1. Frittstående vinskap

Den vanligste plasseringen av vinskap er frittstående, enten på gulv eller bord/benk. Det er viktig at du plasserer skapet med et par centimeter luft til alle sider (også bak) slik at vinskapet kan kvitte seg med overskytende varmluft. 

2. Innbygget vinskap

Et vinskap til innbygging har vanligvis samme bredde som en alminnelig kjøkkenmodul (60 cm). Det betyr at du kan bytte et kjøkkenelement ut med et vinskap. Du er garantert kjent med konseptet fra oppvaskmaskinene, og kanskje har du allerede et innbygget kjøkkenelement under kjøkkenbenken. Dersom du ønsker et innbygget vinskap er det viktig at du velger et skap som er laget for nettop dette. Som oftest har et slikt vinskap luftinntak foran på bunnen (sokkelen) av skapet.

Noen modeller, eksempelvis PNG46S-HHB fra danske PeVino, har innskutt sokkel som betyr at du kan installere din normale kjøkkensokkel foran vinskapet og bevare en flott helhet i kjøkkenets design. Dersom du velger denne løsningen må du huske å montere en rist i sokkelen foran skapet slik at det luften har adgang til vinskapets bunn. I tillegg må du sørge for at vinskapet kan kvitte seg med overskuddsvarmen, dette gjør du ved å etterlate et par centimeter med luft mellom skapet topplate og undersiden av bord-/benkeplaten. Du må i alle fall sørge for en eller annen form for utlufting på baksiden. 

Se alle vinskap til innbygging

3. Integrerbart vinskap

Et integrerbart vinskaps dimensjoner passer som regel med dimensjonene til en kjøkkenmodul. Det vil si at vinskapet - i motsetning til et innbygget skap - ikke erstatter et kjøkkenelement, men passer inn i en eksisterende modul. Døren på vinskapet har derfor samme bredde som kjøkkenmodulen slik at det dekker kjøkkenskapets sider, men selve vinskapet er noe smalere for å kunne passe inn i modulen. 

Når du velger å integrere et vinskap i et eksisterende kjøkkenskap er det viktig at det er plass nok til at varmluften fritt kan sive ut på baksiden av skapet og oppover til en fri passasje i toppen. Du kan eventuelt skjære et hull i kjøkkenskapets topplate som du, hvis stedet er synlig, kan dekke med en elegant aluminiumsrist eller lignende.  

Du må også sørge for å ha et luftinntak i bunnen av kjøkkenskapet. Dette ordnes gjennom å installere en rist eller lignende i sokkelen. På generell basis skal alle vinskap ha mulighet for å suge frisk luft inn i bunnen og komme av med varmen oppover. 

Se alle integrerbare vinskap

Størrelsen

I tillegg til punket om plassering bør du også gjøre deg tanker om hvor stort skapet skal/kan være. Er planen at vinskapet skal stå under kjøkkenbenken er det selvfølgelig en dårlig idé å kikke på skap som er høyere enn selve kjøkkenbenken. 

Skal skapet stå i kjelleren er det også viktig at du har sikre mål på kjellertrapp og/eller andre adgangsforhold. Det er kjedelig å ende med et skap som rent faktisk ikke kan komme ned i kjelleren engang.

Antall flasker

En annen viktig overveielse du bør gjøre deg er hvor mange flasker du planlegger å lagre i vinskapet. Vår erfaring er at du gjør klokt i å legge til 50% på det antallet du tenker i første omgang, særlig når det er snakk om et skap til langtidslagring. Dette fordi at når du oppbygger en vinsamling vil det for de aller fleste være en større inngående enn utgående «trafikk». Behovet for flaskekapasitet vil stige raskere enn man mange ganger regner med når man først blir bitt av «vinbasillen». 

Til et serveringsskap med to kjølesoner er det ofte noe lettere å beregne hvor mange flasker du har bruk for å kunne oppbevare da utskiftningen av flasker skjer hyppigere. 

Du bør også være oppmerksom på at de fleste vinskapsprodusentene oppgir flaskekapasiteten som et absolutt maksimum hvor de fleste hyllene er tatt ut. Kapasiteten er nemlig et sterkt konkurranseparameter. 

Støy fra vinskapet

Et vinskap, som alle andre hvitevarer, støyer litt og noen mer enn andre. I de fleste tilfellene er rommets akustiske forhold og din egen følsomhet overfor støy de to mest utslagsgivende parametre for hvorvidt du bør velge et stillegående skap eller ikke. Vi kategoriserer vinskap med et støynivå på under 40 dB som stillegående. 

Helt grunnleggende er vinskap med massive dører uten glass og kun én kjølesone ofte de mest stillegående. Dersom du har lyst til å lese mer om støy fra vinskap kan du finne masse nyttig info i guiden som vi har kalt "Hvor mye støyer et vinskap?"

Energiforbruk og lavenergi

Samtidig med at vinskapets vifter og kompressorer sørger for å holde vinen din temperert, bruker skapet strøm. Mengden strøm avhenger av flere forhold.

Jo enklere vinskapet kan kvitte seg med varmluften, jo mindre behøver skapet å arbeide for å kjøle og jo mindre strøm bruker det. I tillegg er enkelte vinskap bedre isolert enn andre - den beste formen for isolering skjer gjennom en massiv dør. 

Om en årlig forskjell i energiforbruket på et par kWh i året er av stor betydning for deg avhenger ofte om temperament. Du kan selv regne ut den årlige prisforskjellen mellom to skap ved å gange forskjellen i el-forbruk med strømprisen og deretter vurdere hvor stor betydning denne forskjellen spiller for deg.

Se alle lavenergi-vinskapene

Husk jording når du kobler til vinskapet!

Husk å bruke en jordet stikkontakt når du kobler vinskapet ditt til strømnettet. Dette er først og fremst for din egen sikkerhet, men noen vinskap (spesielt de termoelektriske) kan risikere å ikke fungere korrekt hvis de ikke er jordet. Alle våre vinskap leveres med et Schuko-støpsel, standard i de fleste europeiske landene.

Finish og detaljer

For mange av oss er et vinskap en opplevelse i seg selv, det er jo tross alt en elektronisk vinkjeller. Har du en interesse for finish og design forsterkes denne opplevelsen naturlig.

På dyrere vinskap er det ofte lagt ned en større og bedre jobb med detaljene slik at skapet kan komme til å imponere selv den mest inkarnerte skeptiker. Et eksempel på dette kan være uttrekkshyller på teleskopskinner med kulelager, en detalje som presentere vinflaskene dine mer elegant når du trekker hyllene ut av skapet. Du finner funksjonen på flere modeller fra Liebherr og Swisscave mens det på skapene fra PeVino er standard på alle modellene. 

PeVino- og EuroCave-skapene er noen av de mest elegante på markedet - i alle fall når det gjelder design og detaljer. PeVino har utstyrt sine skap med dimbar belysning i fem farger som standard.

Se alle Pevino-vinskap

Vinskap - dette må du tenke over

Avslutningsvis vil vi oppsummere punktene du bør overveie når du er på utkikk etter et vinskap.

 1. Hva skal du bruke vinskapet til? Lagring eller servering?
 2. Hvor skal vinskapet stå? Frittstående, innbygging eller integrering?
 3. Størrelse og flaskekapasitet
 4. Støy og akustiske forhold
 5. Energiforbruk. Hvor viktig er det egentlig for deg?
 6. Design, detaljer og funksjoner

 

 

 

 

 

Bente Schörbach

Kunderådgiver - Butikk, Hillerød

 


Kommentar(er) 3

 • Morten Johanson
  Morten Johanson

  Hei Finnes det vinskap som egner seg for lagring av ost også. Tenkte uanset på et vinskap med 2 soner, frittstående. mvh >Morten Johanson

  Svar

 • John Arne Johansen
  John Arne Johansen

  God morgen, jeg fikk anbefaling av en god bekjent på hvilket merke vinskap jeg burde kjøpe i form av merke, anskaffet meg ett Temptech FW78DB med plass til 32 flasker., det støyer så mye at jeg ikke kan ha dette på om natten. (bor på landet og er følsom for støy) Installert, rengjort og satt i gang, ble skuffet når jeg la inn de flaskene jeg ønsker å ha i skapet. Noen vinflasker er for lange (Riesling), og avstand i høyde er for liten til at champagne flaskene kan ligge uten å skubbe hyllen over oppover, denne måtte da tas ut. Har ikke mye vin jeg skal ha i dette skapet men ønsket ett eget skap for å unngå at rødvin var i stuen, hvitvin i kjøleskapet, og champagne i kjeller. Ønsker å ha vin og champagne samlet. Spørsmål : Hvilket skap, frittstående er egnet for å lagre alle typer flasker jeg har, vil da kunne være det beste valget. Jeg har garantiperiode på dette skapet og kan levere tilbake , handlet hos Elkjøp. Ser frem til ditt svar. Mvh John Arne Johansen

  Svar

  • Nikoline
   Nikoline

   kommentar til av John Arne Johansen

   Hej John Arne Eurocave er en af de mest støjsvage skabe på markedet. Derudover har Eurocave hylder som er justerbare det vil sige flasker holderne kan rykkes fra side til side og at man selv kan justere afstanden i mellem hylderne. på den måde er det muligt at opbevare mange forskellige typer flasker. Du skal dog være opmærksom på at flaskeantallet som er angivet er målt i standard bordeaux flasker og oftest uden hylderne monteret. Du kan finde vores Eurocave vinkøleskabe under vinkøleskabe - Eurocave. Hvis du har yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os på info@wineandbarrels.no eller på +45 71 99 33 44.

   Svar

Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør