PRISGARANTI - KJØP TRYGT. LES MER HER.

Klar, ferdig, grill!

Opprettet den

Klar, ferdig, grill!

Sommeren har kommet. Det betyr at grillsesongen er i gang, og i den anledning kan det være praktisk å vite hvilken vin som passer til grillkull og solrike kvelder i godt selskap. Det er verdt å bemerke at vi tar utgangspunkt i klassisk grilling på kull, men hvis du er den glade eier av en gassgrill, så frykt ikke. Alle grillentusiaster finner massevis av inspirasjon i denne teksten. 

 

Det sies at nesten alt kan grilles, da tenkes det hovedsakelig på kjøtt. Det er tross alt kjøtt de fleste av oss forbinder med å grille. Dermed ikke sagt at vegetarianere og veganere behøver å browse videre, vi skal nok inkludere forslag til grillet fisk og grønnsaker også.

Hvilken vin passer best til grillmat?

Som tommelfingerregel sier vi at grillmat passer best sammen med søtere vin. Da snakker vi imidlertid ikke om portvin, Sauternes eller andre typer dessertvin, men om rødvin (typisk fra andre kontinenter, med høyt alkoholinnhold og noe fatlagring). Grunnen til dette er blant annet osen fra grillen og det faktum at grillet kjøtt ofte kommer med søte sauser og marinader. Derfor er det en god huskeregel å bytte ut den tanninrike rødvinen, som passer godt med pannestekt biff, med en mykere og søtere type idet du flytter deg fra komfyren til grillen.

Når grillkullene begynner å gløde er det mange som per automatikk stiller rødvinen frem. Men ofte klarer hvitvinen oppgaven (minst) like bra. Griller du mais eller laks, så er en amerikansk eller australsk Chardonnay midt i blinken. Hvis du ikke er tilhenger av den medfølgende fedmen eller smør-tonene, så fungerer også en aromatisk Gewurztraimer utmerket.

Grillet kylling og biff

En annen grill-klassisker er kylling. Retten er samtidig et godt eksempel på at vintypen bør endres når du beveger deg fra steking i ovn til grill. Til ovnsstekt kylling er en lettere, mer fruktig vin, som Pinot Noir, et glimrende valg. Den grillede kyllingen krever imidlertid en fyldigere vin, det kunne for eksempel være en saftig og kraftig Barbera eller en oversjøisk Merlot eller Zinfandel.

Et annet eksempel på at du bør skifte geografi (riktignok meget lokalt) er når du tilbereder lam. Her vil rødvin med høyt innhold av garvesyre fra Nord-Rhône være for tørr, mens en mykere og fruktigere vin fra sør-Rhône vil klare oppgavene bedre. Vil du ut av Europa, så er en oversjøisk Zinfandel eller Shiraz sikre valg.

Også hvis du griller biff bør du bevege deg bort fra Europa og i retning den nye (vin)verdenen. Her er tanninene mer balanserte, og det gjør vinene mykere og fruktigere. I mange tilfeller er de også lagret på fat i lengre tid. Kalifornisk Cabernet Sauvignon er et opplagt valg, men prøv deg også med en argentinsk Malbec, chilensk Camenère eller sørafrikansk/australsk Syrah/Shiraz.

Grillet kylling med grøntsager
 

 

 

 

Finn alt det lekre til grillkvelden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinelskeren

Denne teksten er skrevet av vår egen vinekspert, Loui. I hverdagen finner du Loui i vårt danske showroom utenfor København.

Loui vil fremover dele kunnskap om vinens forunderlige verden med deg som leser, og vi lover at det kommer til å være innhold for både nybegynneren og den garvede connoisseur.

Hvis du ikke kan vente på mer vininnhold, så finner du massevis av spennende artikler i vårt store arkiv.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør