Slik holder du et vinglass

opprettet den under

Slik holder du et vinglass

Slik holder du et vinglass

Streng tatt er det ingen som skal bestemme hvordan du holder et vinglass, og for min del kan du drikke vin med sugerør fra et sennepsglass mens du danser til «Cotton Eye Joe». Velger du denne løsningen, eller lignende akrobatiske vin-stunt, setter jeg imidlertid stor pris på å motta et bilde.

Hold vinglasset som du vil

Dette emnet må muligens kategoriseres om et i-landsproblem, for så lenge du smaker oppmerksomt på vinen er måten du holder glasset på av mindre betydning.

Likevel finnes det noen gode og enkle tips til hvordan vinopplevelsen blir enda bedre ved å holde rødvinsglasset på en bestemt måte.

Tips til å holde et rødvinsglass

De fleste av dere holder sikkert allerede vinglasset på den «riktige» måten, men nedenfor tillater jeg meg likevel å komme med et par tips til hvordan å løfte vinopplevelsen ytterligere.

Hold på stilken

Alle vinglass med stilk holder du best ved å ta fatt om stilken, helt nede ved glassets fot. Personlig foretrekker jeg å bruke tommel-, peke- og langfinger til å holde på stilken mens de to resterende fingrene hviler på glassets fot.

På denne måten oppnår jeg stor stabilitet og har god kontroll på glasset når jeg slynger vinen rundt.

Ulike måter å holde et hvitvinsglass på

Det finnes utallige varianter av den ovenfornevnte teknikken, og alle er like gode. Du kan velge å holde mellom fingrene, ved å klemme om stilken eller ved å holde om selve foten. Den sistnevnte metoden ses ofte til stående vinsmakninger, i selskaper eller mottakelser, men egner seg også godt hvis man vil rekke  en annen person et glass.

Derfor holder man glasset ved stilken

Den viktigste grunnen til å holde på stilken er for å unngå at vinen varmes opp av håndflatene; vinens serveringstemperatur er nemlig ikke uvesentlig. Dette er særlig viktig å huske på mens du har et hvitvinsglass, champagneglass eller dessertvinsglass i hånden.

Noen synes også at fingeravtrykk på et vinglass ikke gjør noe godt for estetikken, og selv om du skulle synes at dette er tryggest når du slynger vinen i glasset skal det ikke mye trening til før du også mestrer dette mens du holder på stilken.

 

Slyng vinen i glasset

Nå har vi nådd frem til mitt «funky move» – et tips som virkelig forbedrer vinopplevelsen din – nemlig å slynge vinen rundt i glasset.

Hvis du ikke er kjent med teknikken fra før, anbefaler jeg at du prøver følgende neste gang du har et glass vin i hånden: Lukt først til vinen før du har slynget den rundt. Gi deretter vinen en ordentlig svingom før du igjen setter nesen til glasset. Grunnet den økte overflaten og fordamping av aromastoffer bør du oppleve en kjempeforskjell i intensiteten når du lukter til vinen. 

Hvis du ikke tidligere har prøvd å slynge vin er det en god idé å starte med å la glasset bli stående på bordet mens du forsiktig slynger det i en sirkulær bevegelse.

Når du og håndleddet ditt er blitt kjent med teknikken kan du begynne å øve deg på å holde på glassets stilk mens du slynger vinen rundt. 

I videoen her på siden gir jeg et lite bonus-tips til hvordan du kan øve deg i å slynge vin uten å være til fare for dine borddamer/-herrer.

 

Derfor slynger vi vin

I sammenkomster kan du kan gjenkjenne en vin-nerd på lang avstand ved a vinglasset hans eller hennes aldri står stille. Mer eller mindre ubevisst er vinen konstant i bevegelse i glasset slik at den får så mye kontakt med luften som mulig og av den grunn åpner seg både aromatisk og strukturelt. Jo større overflate, jo flere duftmolekyler frigis til glede for vindrikkerens nese.  

Slik serverer du et godt glass vin

Få med deg noen gode tips fra ekte vinkjennere om hvordan du serverer et godt glass vin. Og når oppvasken kaller kan du også lese artikkelen vår om hvordan du vasker et vinglass. Her får du også litt insider-viten om hvordan du kan tørke vinglass i hånden uten at de går i stykker. 

Vinglass og etikette

Både din egen bestemor og jeg blir glade hvis vi ser deg holde vinglasset korrekt; dels fordi du respekterer etiketten, men allermest fordi du viser at du bryr deg om vin. Og slik atferd kan man jo ikke annet enn å elske.

Se alle våre vinglas

PS Ja, jeg vet det, men jeg blir likevel nødt til å ønske velkommen til nerde-hjørnet og dele en undersøkelse som nesten er for god til å vær sann.

Det velrennomerte Polytekniske Institutt i Lausanne undersøkte i 2011 hydrodynamikken i svingingen av vin i et glass. Ved hjelp av et høyhastighetskamera ser studien nærmere på væske som slynges i et glass for å identifisere hvilke faktorer som avgjør antall vin-bølgetopper og -daler.

Du kan studere undersøkelsen nærmere på hjemmesiden til Cornell University Library. Her finner du også en liten videofil (8 MB eller 156 MB). Som vinnytere skal vi ikke umiddelbart bruke denne viten til noe, men er det ikke deilig å se hvor entusiastisk det kan bli?

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier


Kommentar(er) 2

 • Julie Henriksen
  Julie Henriksen

  Mange gode tips her! Var ikke klar over at man burde holde glasset lengst ned på stetten. Det er vel logisk, da man sørger for å skjerme vinen fra håndvarmen ytterligere. Dette er vel ikke helt etter boka, men selv pleier jeg å sette rødvinen i kjøleskapet noen timer, og så varme vinen ved å holde glasset i håndflaten. Om jeg bruker litt tid får jeg da også mulighet til å smake på vinen i ulike temperaturer.

  Svar

  • Michael Kahr Jørgensen
   Michael Kahr Jørgensen

   kommentar til av Julie Henriksen

   Hej Julie. Tak for din kommentar. Ja, man kan sagtens stille sin rødvin på køl inden servering. Det gør jeg også selv nogle gange. Generelt siger jeg om servering af vin: hellere for kold end for varm. Den vigtigste pointe i forhold til at holde på stilken er at man bedre kan slynge vinen i glasset. På den måde frigives flere aromaer. Skål.

   Svar

Skriv kommentaren din