Slik blir du klokere på vin

opprettet den under

Slik blir du klokere på vin

Det finnes ufattelig mye informasjon og inspirasjon å ta fatt i når du gjerne vil vite mer om vin. Her ser vi på hvordan du kan gå frem.

Guider, guruer og gullgruver

Det er umulig å vite alt om vin, til det er graden av detaljer uendelig hvis du stadig søker ny viten. Media, guider og guruer kjemper, sammen med vinforhandlere, om gunsten din.

Når man går fra å være vanlig forbruker av vin, der hvor pappvinen gjerne kommer på bordet i helgene, til å få appetitt på mer er det beleilig at det finnes så ufattelig mye viten der ute.

 

Faktisk finnes det så mye vinlitteratur at vårt forsøk på å komme med noen gode, konkrete anbefalinger står i fare for å drukne i mengden. Vi våger oss likevel ut i det og vil forsøke å gi deg et par fornuftige tips.

Startpakken

Et godt sted å starte som nybegynner er anskaffelsen av en god og grunnleggende vinbok. Det finnes riktignok utømmelig med informasjon på nettet, men en god, gammeldags bok er en fantastisk måte å introduseres for et nytt emne på.

 

Vin-emnet er så omfattende at det er en redaksjon som har redigert og utvalgt etter kriterier som relevans og nytteverdi for leseren. Slik får du en allround-vinbok som du kan bruke massevis av tid på med å bla rundt i avsnittene og en fagbok som introduserer deg for grunnleggende ting som vinproduksjon, smaksfaktorer, druesorter, vinområder og -typer.

Gode grunnbøker

Blant de virkelig gode grunnbøkene tør vi godt å anbefale Vinens verden av Hugh Johnson og Jancis Robinson. Boken er på 400 sider og inneholder alt av viktig informasjonen om vin - her har du mange timer med god lesning foran deg.

 

I Oxford vinleksikon av Jancis Robinson ligger det også massevis av herligheter og venter.

 

Når grunnboken er ferdiglest er det på tide å dykke lenger ned, og her tør vi å anbefale de mer spesifikke bøkene Barolo av Søren Frank, Rhone vinene av Niels Lillelund og, ikke minst, En duft av champagne av Richard Juhlin.

Guider

Siden det strengt tatt kommer nye produkter (vin) hvert eneste år når druene er høstet, oppstår samtidig et behov for nye guider som presenterer vinene ettersom de kommer på markedet. Vi har blitt voldsomt glade for to guider som anses for å være meget troverdige. Disse utkommer i fysisk form, selv om de også finnes på nettet.

 

Italienske Il Gambero Rosso utgis på engelsk og italiensk. Mange anser den for å være en «vinbibel» - i alle fall vurderer den og utdeler én til tre vinglass til tusenvis av italienske viner hvert eneste år.

 

Erkerivalen er fransk og heter Le Guide Hachette des Vins og regnes i Frankrike for å være det minst korrumperte (av annonsekroner, flotte gaver og lignende) oppslagsverket på markedet. Guiden utgis (dessverre) kun på fransk.

 

Det finnes for øvrig en sann myriade av guider der ute. Spør dine vinvenner om hvor de søker hen for viten og inspirasjon.

Magasiner

Hvis du vil inspireres gjennom magasiner, og føler du har godt tom i det norske utvalget, finnes det et hav av vinmagasiner fra de største vinproduserende landene. For å unngå for store problemer med språkene holder vi oss til de engelskspråklige magasinene hvor amerikanske Wine Spectator en av de aller største spillerne. Her får du høy kvalitet, flott layout og en forkjærlighet for amerikansk vin og stilen som ofte forbindes med de oversjøiske vinene. 

 

I den andre enden av spekteret finner vi den klassiske engelske Decanter som også holder høyt faglig nivå kombinert med et elegant layout. Her er smakspreferansene mer rettet mot det tradisjonelt europeiske. 

Guruene

Robert Parker Jr. er synonymt med ordet «guru» innenfor vinens verden. Magasinet hans, The Wine Advocat, har bedømt vin fra hele verden siden 1978 etter den berømte og beryktede skalaen med 100 poeng. Det hele finnes tilgjengelig online på robertparker.com, og siden er en stor kilde til inspirasjon og informasjon om verdens vinprodusenter. Smaken og stilen heller mot den fyldige og kraftfulle siden, selv om Robert Parker selv har trådd litt i bakgrunnen og overlatt plassen til et team bestående av eksperter med noe mer rommelige og nyanserte preferanser.

 

Hvis Robert Parker Jr. er kongen, finnes dronningen, også kalt Master of Wine, Jancis Robinson i det motsatte hjørnet. Hjemmesiden hennes, jancisrobinson.com, er proppet med smaksnoter, men er også en gullgruve av viten og nyheter. Poengskalaen går til 20 mens smak og stil er tydelig klassisk europeisk.

 

Begge sidene tar betalt for fullt medlemskap (henholdsvis 100$ og 85$ i året), men hvis du tar vinen din seriøst er det en god og fornuftig investering.

Oppsummering

Få basiskunnskapen på plass ved å kjøpe en god grunnbok eller to. Fordyp deg deretter i mer geografiske bøker, alt etter ønske og behov.

 

Hold deg oppdatert med store guider kombinert med et medlemskap på en av de store guruenes hjemmesider. 

 

Les, smak og lær - en prosedyre som kan gjentas i det uendelige!

 

God fornøyelse.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din