Lagring av vin - Slik bør vinen lagres

opprettet den under

Lagring av vin - Slik bør vinen lagres

Lagring av vin

 1. Konstant temperatur mellom 10 og 16 ° C
 2. Fuktighet mellom 50 og 80 prosent
 3. God ventilasjon
 4. Maksimal beskyttelse mot lys (fortrinnsvis totalt mørke)
 5. Ingen vibrasjoner

Ro, stabile temperaturer, mørke og jevn luftfuktighet er nøkkelord for deg som lagrer vin. De optimale forholdene kan du finne flere steder.

Når du åpner og skjenker en vin som har vært lagret korrekt og under optimale forhold venter en enestående smaksopplevelse. 

I tillegg til den fabelaktige smaken medfølger også en følelse av stolthet og glede - flasken kan jo være datert samme år som da ditt barn ble født. Kanskje har du gått og spart på de edle dråpene - og den unike opplevelsen - til en konfirmasjon, markeringen av endt skolegang, et bryllup eller ditt barns sølvbryllup. Det siste tilfellet vil imidlertid kreve en nøye utvalgt portvin og at barnet ditt er fra en vellykket årgang - sett med vinbondens øyne, naturligvis.

Slike opplevelser kan også deles med dine omgivelser. Faktisk er det ikke voldsomt komplisert å lagre vin, i bunn og grunn handler det aller mest om ro og fred.

Optimale betingelser

Alfa og omega når det kommer til vinlagring er stabilitet og ro. Motsatt er det aller verste stedet å plassere en flaske vin som skal lagres i lengre tid på kjøkkenet, for eksempel oppå skaper hvor varmen fra hvitevarer og matlaging har enkel tilgang. Heldigvis har de aller fleste av dagens kjøkkendesignere også lært seg dette.

Vinens største fiende er nemlig oksygenet i luften. Hvis korken tørker ut og ikke lenger sitter helt tett risikerer man at oksygenet trenger inn til vinen og nedbryter den. Av den grunn plasserer man vinflasker liggende når man lagrer dem i lengre perioder. Har du vinflasker med skrulokk er det ikke like viktig i hvilken posisjon du lagrer flaskene. 

Kaldt, vått og mørkt 

Den optimale temperaturen når du lagrer vin ligger mellom 12 og 16 grader. Ved høye temperaturer utvikler vinen seg hurtigere, ved lavere temperaturer går utviklingen langsommere. Ti minusgrader og 35 varmegrader er de absolutte yttergrenser. Ved slike temperaturer tar vinen alvorlig skade ved langvarig lagring.

Vinen bør også oppbevares mørkt, så ofte er den en god idé å la vinen ligge innpakket i emballasje, gaveesker, papp- eller trekasser for å beskytte den mot så mye lys som mulig. 

Høy luftfuktighet er også ønskelig, ideelt sett bør denne ligge omkring 65-75%. Dersom omgivelsene blir for tørre risikerer korkene å tørke ut. Den eneste ulempen med for høy luftfuktighet er at etikettene kan løsne eller miste noe av sitt flotte utseende. Hvis du vil bevare etikettens utseende kan et godt råd være å sprøyte litt hårlakk på den.

Til slutt er det viktig å unngå rystelser. Derfor kan det, hvis du bor ved siden av jernbanen eller på en husbåt, være verdt å vurdere om vinsamlingen skal langtidlagres et annet sted.

Grotte eller skap

De ovenfornevnte forholdene finnes best, hvis man leter etter det helt optimale, i en grotte under fjellet. Det er det de færreste av oss som kan skryte av å eie, men heldigvis kommer man langt med mye mindre enn som så. Faktisk er vinen mer hardfør enn hva man har en tendens til å tro, så det finnes løsninger for de aller, aller fleste.

Kanskje har du adgang til et rom eller en kjeller? I så fall er du blant de heldige som kan innrede en ekte vinkjeller med vinstativ og annet lekkert vin-interiør.

Alternativt kan du overveie å kjøpe deg et vinskap som gir perfekte lagringsforhold og tar minimalt med plass. Skapene fås i mange ulike størrelser og prisklasser, men felles for dem alle er at du kan lagre vin ved stabile temperaturer selv om du bor på femte etasje.

Det finnes vinskap hvor du kan styre luftfuktigheten og lagre vin i to kjølesoner. Det med forskjellige kjølesoner er meget beleilig hvis du bruker vinskapet som et serveringsskap. På den måten er hvitvinen, rosévinen eller champagnen på de øverste hyllene alltid perfekt temperert (f.eks. 7 grader) samtidig som resten av vinen din ligger i underetasjen og koser seg ved 15 grader.

Vi håper du får lyst til å eksperimentere med tålmodigheten og begynne å lagre vin i lengre tid. Belønningen skal nok komme på et senere tidspunkt.

 

God fornøyelse og skål!

 

PS: Nerdehjørnet til vin-nerder

Det finnes teorier om hvorvidt man burde lagre vin med flaskene vendt lett oppover slik at både vin og luftboble kommer i kontakt med korken. Korken vil dermed fortsatt være fuktig, men luften som utvider og trekker seg sammen på grunn av eventuelle temperatursvingninger vil trenge ut gjennom korken i stedet for vinen.

Dersom flasken ligger helt vannrett vil luftboblen være for langt unna korken ved temperatursvingninger, hvilket i sin tur fører til at det er vinen, og ikke luften, som trenger gjennom korken. Dette finnes det flere eksempler på, blant annet fra dessertvin, hvor sukkeret i vinen kan ligge som et klistret lag rundt korken. Når temperaturen faller skapes et vakuum i flasken og oksygen trenger gjennom korken. Oksygen er, som du allerede vet, vinens verste fiende og dersom oksygennivået i flasken blir for høyt på grunn av store og hyppige temperatursvingninger kan dette være meget skadelig for flaskens innhold.

De fleste vinstativ-produsenter er fremdeles lykkelig uvitende om denne teorien, men dersom du opplever store temperatursvingninger i kjelleren din (+/- 10 grader) kan det være en god idé å heve vinstativet en anelse slik at det tilter i riktig vinkel.

Personlig har jeg imidlertid aldri hatt problemer med utette flasker, dette til tross for at det kan være  minst ti graders forskjell fra sommer til vinter i kjelleren min.

 

Unnskyld forstyrrelsen.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Kommentar(er) 4

 • Amjad Ali
  Amjad Ali https://www.excel-accounting-budget-analysis.com

  A new gear i have found which is excellent for economic analysis one of these bookkeeping, accounting and making ready all financial information with MS excel get admission to. . Which at https://www.excel-accounting-budget-analysis.com

  Svar

 • Per
  Per

  Vi har mørk kjeller med passe luftfuktighet, men i den aller kaldeste tiden på vinteren kan temperaturen gå ned mot 3-4 grader. Dette varer som regel bare en kort periode. Vil vinene vi langtidslagrer ta skade av dette? Vh

  Svar

 • Jonas Walsøe
  Jonas Walsøe

  Hei. Finnes det en form for fjernlagring der man investerer i en vin som blir sendt direkte til lager for oppbevaring? Mvh

  Svar

Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør