Gode råd om vinskap

Hvordan plassere flaskene i et vinskap?
Hvis du har tenkt å lagre vinen din i lang tid er det viktig at flaskene ligger helt ned slik at korken holdes fuktig. I noen vinskap finnes en visningshylle hvor flaskene kan ligge skrått. Dette ser flott ut når man kikker inn i skapet og gjør etikettene synlige, men husk å variere flaskene på visningshyllene for å unngå at korken tørker.

Flaskene som du ønsker å lagre lengst plasseres best på hyller som du ikke trekker ut så ofte. Du kan velge å innrede med noen hyller til flaskene du løpende drikker og hvor du skifter ut flaskene. På den måten gir du vinen som skal oppbevares i lang tid best mulig ro til å modnes uten unødvendige rystelser.

Temperatur og luftfuktighet
Det er forskjell på om man ønsker å bruke vinskapet til langtidslagring, som serveringsskap eller som en kombinasjon. Hvis vinskapet hovedsakelig skal brukes til langtidslagring er den ideelle temperaturen 12 grader, men høyere temperaturer er heller ikke uvanlige. Vær imidlertid oppmerksom på at jo høyere temperatur, jo raskere modnes vinen.

Skal vinskapet brukes som serveringsskap, hvor du jevnlig drikker flasker og fyller på med nye, er den ideelle temperaturen mellom 15-16 grader. Dermed oppnår vinen perfekt serveringstemperatur (16-18 grader) når du serverer den.

Har du også hvitvin, champagne o.l. bør du velge et vinskap med to soner. Innstill den ene sonen til 6-8 grader (hvitvin, champagne etc.) og benytt den andre sonen til rødvinene. Har vinskapet ditt kun én sone må vinen som skal drikkes avkjølt tas ut av skapet noen timer før servering og plasseres i et alminnelig kjøleskap.

Luftfuktigheten kan også være et parameter når du langtidslagrer vin. Den ideelle luftfuktigheten bør være mellom 50-75%. Blir luftfuktigheten for høy er det fare for at korken råtner/smuldrer, blir den for lav risikerer korken å tørke. De fleste vinskap sørger for, gjennom fordamperen inne i skapet, å opprettholde en korrekt luftfuktighet automatisk mens andre får fuktighet tilført når du åpner skapdøren.

Til langtidslagring av vin anbefaler vi at du kjøper et hygrometer eller benytter vårt intelligente og trådløse system fra Sensorist. Her kan du holde øye med både luftfuktighet og temperatur via internett eller en egen app.

Få hjelp til å finne det riktige vinskapet med vår vinskapsguide. Her finner du alle produktene inndelt etter ulike parameter som antall flasker, innbygging, energiklasse, støynivå og mye annet.