Hjem

Veiledninger

Ta fatet i bruk – nytt som brukt

Klargjøre en ny vintønne for bruk


Når vintønnen leveres er treet helt nytt, og det kan være litt sagflis og slipestøv i tønnen. Dette kan være fint å få ut før de dyrebare dråpene kommer i fatet.

På samme måte er tre et naturmateriale som hele tiden arbeider, avhengig av temperatur og luftfuktighet. Derfor må treet "mettes" med vann, slik at alle små sprekker kan tettes.

Det er litt en smakssak om hvilken metode man synes er best, men her er to muligheter. Noen bruker bare metode A, andre bare metode B, og noen bruker begge metodene før idriftsetting. Vår erfaring er at metode A er best til å tette små sprekker.



Metode A:

1. Fyll fatet helt med kaldt vann.

2. La fatet stå fylt i 48 timer.

3. Tøm fatet, skyll det med rent vann og la det tømmes helt. Se etter om det kommer ut noe sagflis når du tømmer den, eller gjenta med flere skyllinger.



Metode B:

1. Fyll fatet med ca. 20 liter varmt vann (175 °F / 80 °C).

2. Med fatet oppreist roterer du begge ender i minst to hele omdreininger. Pluggen må være på plass.

3. Plasser fatet med plugghullet ned, flytt det fra side til side slik at fatet kan snu vannet rundt. Gjenta denne handlingen slik at fatet gjør fire fullstendige omdreininger. Fjern pluggen og la fatet tømmes helt.



Hva gjør man hvis det likevel oppstår en lekkasje:

1. Tøm fatet helt og la det tørke i ca. en time med plugghullet ned.
2. Test fatet på nytt med metode B.
3. Tøm fatet, skyll det med rent vann og la det tømmes helt.

Ta i bruk et brukt vinfat

Undersøk vinfatet for uønsket lukt – spesielt om det lukter eddik. Hvis du er i tvil om vintønnens egnethet pga. lukten, så ikke bruk den. Du kan ødelegge din dyrebare vin.

Deretter følger du metode A eller B ovenfor.

Rengjøring av brukte vinfat

Rengjør den brukte vinfatet etter enten metode A eller B:

Metode A:

1. Skyll fatet flere ganger med kaldt vann til rensevannet blir klart. Hvis fatet er svært skittent, kan du bruke Soda. Skyll grundig med vann.
2. Legg fatet med plugghullet ned og la det tørke helt.
3. Svovel med 10-20 gram svovelveke per fat. Svovel jevnlig ca. hver 4.-6. uke.

Metode B:

1. Begynn med å skylle fatet med kaldt vann og deretter med svært varmt vann (175 °F / 80 °C) til vannet er klart.
2. Legg fatet med plugghullet ned og la det tørke helt.
3. Svovel med 10-20 gram svovelveke per fat. Svovel jevnlig ca. hver 4.-6. uke.

Merk: Våre fat er ikke svovelholdige ved levering, da de er helt nye.

Små fat kan med fordel rengjøres i vann tilsatt svovelpulver. ca. 1 gram per 5 liter vann.

Hvis fatbåndene faller av

Når treet tørker ut på en tønne, er det helt normalt at tønnebåndende kan gli av (normalt er de jo beregnet til vin som holder dem fuktige). Så når en tønne står innendørs der det vanligvis er tørr luft, kan vi anbefale at man fester noen skruer i treet, slik at de ikke risikerer å falle av igjen.

Man kan enkelt sette på tønnebåndenden igjen ved (i dette tilfellet å snu tønnen) å banke dem ned med en hammer, og eventuelt bruke en stor skrutrekker til å kunne treffe båndenden med. Hvis man deretter gjør fatet vått ved f.eks. å sprøyte det over med vann, utvider treet seg og spenner ut på fatbåndene slik at de sitter godt fast igjen.

Hvis en tønne står utendørs vil det sjelden være et problem at tønnebåndende faller av.

Oppbevaring av vinfat

1. Hvis det er en ny vintønne som skal oppbevares, kan du med fordel la den stå innpakket i folie. En brukt vintønne skal helst kunne "puste", pakk den evt. inn i et gammelt teppe eller annet for å beskytte mot lyset.

2. Oppbevar helst vinfat på et sted med følgende kjennetegn:
Fuktighet på ca. 70-80 %.
Fravær av bevegelige luftstrømmer.
Svak belysning.
Dekket med et teppe for å unngå unødig eksponering for UV-lys.

3. Etter en lengre lagringsperiode klargjøres fatet ved hjelp av metode A i avsnittet «Klargjøre en ny vinfat for bruk».

4. Husk å svovle innsiden av fatet hver 4.-6. uke.

Etter 1 års lagring på fat

Påvirkningen fra fatet med hensyn til noter fra eiken vil avta etter 1 års lagring. En tommelfingerregel er at vinen skal ha dobbelt så lang tid på 2. års lagring hvis man ønsker å få samme intensitet som 1. års lagring. Alternativt kan man supplere med eikechips.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere deg, godtar du vår personvernpolicy. Du kan når som helst melde deg av.