Slik serverer du et godt glass vin

opprettet den under

Slik serverer du et godt glass vin

https://www.wineandbarrels.no/nettbutikk/201-coravin/Sommelierer, vinproducenter og importører håndterer dagligt masser af vin. Som de gedigne håndværkere de er, har de nogle velafprøvede og effektive teknikker, som vi andre nemt kan aflure og bruge. Her er et overblik over nogle af dem.  

Slik serverer du et godt glass vin

Det finnes et triks eller to som gjør vinopplevelsen enda litt bedre. Her får du noen gode råd fra proffene.

Vin er i seg selv en merkelig væske som kan endre uttrykk alt etter hvilket glass den serveres i. Den kan også løpende endre uttrykk avhengig av hvor lang tid den utsettes for luft/oksygen.

 

Her er en liten og grunnleggende guide til hvordan du får den beste smaksopplevelsen ut av vinen din. Og tro det eller ei, men det behøver ikke koste en halv årslønn å få en himmelsk smaksopplevelse. 

Det riktige glasset

Georg Riedel viste på midten av 80-tallet vinverdenen hvor stor forskjell det er på smaken fra samme vin som serveres fra forskjellige glass. Riedel var selv den første glassprodusenten som introduserte glass til forskjellige formål i en hittil usett grad av detaljer helt ned til den enkelte druesort og vinområde. At det medførte noe forvirring å oppdage at det nå finnes «egne» glass til Syrah eller Brunello di Montalcino endrer ikke ved det faktum at Riedel hadde et poeng. Et innbringende poeng rent forretningsmessig, uten tvil, men også også et poeng i at valg av glass kan ha stor innflytelse på smaksopplevelsen når du drikker vin.

 

Du behøver imidlertid ikke å våkne av mareritt over at du ikke har et Hermitage-glass eller et glass beregnet til Riesling Grand Cru fra Alsace stående i skapet, mindre kan også gjøre det. Men prøv deg frem med forskjellige typer glass, så lover vi at du vil oppdage en forskjell. Se her hvis du har bruk for litt inspirasjon.

Avkjølt vin smaker bedre

På samme måte som andre drikkevarer varierer også smaken på vin avhengig av serveringstemperaturen. For eksempel vil noen av de lyse, lette og blomstrede notene undertrykkes eller brennes bort ved for kald eller varm servering.

 

Rødvin smaker best når den serveres mellom 12°C og 18°C, de letteste røde som pinot noir trives best i den kjøligste enden av skalaen. Hvitvin serveres best mellom 7°C og 13°C, og her er det de sprudlende hvite som har det best kjøligst og de eldre, fyldigere klarer godt en høyere serveringstemperatur. Rosévin har det best omkring 10°C, hverdagsbobler (for øvrig et klasseuttrykk, spør du oss) er fantastiske ved 4°C - 7°C mens champagne og musserende vin av høy kvalitet viser seg fra sin beste side når de serveres med samme temperatur som hvitvin.

 

Tips: Hvis du drikker mest «hverdagsvin» vil disse, når de serveres lett avkjølt, sløre de fleste merkverdige aromaene. Servering over 21°C gjør at vinen føles mer spritet fordi alkoholen lettere fordamper jo høyere temperatur.

 

Hvis du gjerne vil ha et utvalg av både røde og hvite viner klar til servering anbefaler vi et vinskap med to kjølesoner. Se her for inspirasjon.

 

Vær nøye med korketrekkeren

Det finnes mange forskjellige korketrekkere, men servitør-korketrekkeren med sine enkle funksjoner er den mest populære. Her skal spiralen ned i korken, og så bruker du grepet til å heve korken. Det er de små detaljene som kan virke forvirrende.

 

Sommelierer skjærer folien ved den nederste kanten først og fremst av tradisjonelle årsaker, da folien i «gamle» dager var laget av bly. Samtidig reduseres også risikoen for at vinen drypper når den skjenkes. Folieskjærerer skjærer imidlertid ved den øverste kanten og mange synes dette tar seg bedre ut. Av den grunn er det populært å benytte denne løsningen når det er viktig at flasken presenterer seg elegant.

 

Prikk korken et lite stykke ved siden av midten og innfør spiralen slik at sentrum går igjennom midten av korken. Slik skåner du korken mest mulig når du hever den og sjansen for at den smuldrer reduseres betraktelig.

Karaffelen er vinens beste venn

Mange glemmer å lufte vinen før den serveres - en prosess med enorm positiv effekt på de aller fleste viner. Den klassiske metoden er å helle vinen over på en karaffel i en times tid før den skal drikkes, men en simplere skål eller gryte klarer også oppgaven. En vinlufter gjør samme jobb, bare mye raskere enn den klassiske luftingen.

 

Med unntakelse av virkelig gammel rød- og hvitvin er det nesten ingen viner som ikke tåler en tur i karaffelen. Vinen åpner seg og blir mer inntakende allerede fra første munnfull. 

 

Drikker du de billigste vinene kan du oppleve en lukt av råtne egg eller kokt hvitløk. Det lyder kanskje ikke så innbydende, men den svovellignende lukten har ingenting med svovel å gjøre. Lukten skyldes en mindre feil i vinen på grunn av for lite næring til gjæren under fermenteringen. Dette «fenomenet» ses oftest ved alkoholisk gjæring i stor, industriell skala. Lufting av slik vin vil ofte kunne fjerne de ubehagelige notene og gjøre vinen mer imøtekommende. Et annen «kjerringråd» er å røre i vinen med en sølvskje - og tro oss, det virker faktisk.

Oppbevaring av rester

La oss si at du har hatt gang i den helt store vinsmakingen og at det gjenstår rester etter at alle gjestene har dratt. 

 

Med det samme du åpnet vinflasken kom vinen i kontakt med luft, vinens fiende nummer én, og det eneste du kan gjøre herfra er å begrense «skaden» ytterligere ved å redusere lufttilførselen. Den billigste og mest praktiske metoden er å helle vinen over på mindre flasker og på den måten eksponere vinen for mindre luft.

 

Det finnes også ulike pumpeaggregater som kan fungere fint hvis de omslutter flaskene ordentlig. På halvflasker eller med pumpe kan de fleste typer vin «overleve» et par dager i vin- eller kjøleskapet - den lave temperaturen er nemlig med på å forsinke vinens utvikling. Vinen smaker ikke som da du åpnet den etter en dag eller to, men den er som regel drikkelig. 

 

Sist, men ikke minst, finnes også systemer hvor en type gass fungerer som en beskyttende hinne over vinens overflate. Den mest populære og vellykkede utgaven heter Coravin hvor edelgassen argon innføres i flasken via en nål gjennom korken når du skjenker et glass. Korken skal med andre ord aldri fjernes fra flasken hvis du benytter deg av Coravin. Det finnes historier hvor forbrukere har kunnet drikke en flaske vin over seks måneder ved hjelp av et slikt system - uten at vinen ble udrikkelig.

 

Vinbarer, restauranter og vinentusiaster setter stor pris på Coravin. Systemet gjør at du kan smake på mange forskjellige - og eventuelt dyrere - viner uten å måtte tømme flasken på én aften.

 

Det finnes altså måter som gjør at du kan spare på vinrester eller smake på ett glass av en flaske uten å skylle resten av flasken ut i kjøkkenvasken.

 

Oppsummert kan vi si at du kan forbedre vinopplevelsen din vesentlig ved å ha riktige typer glass, servere vinen avkjølt, være trygg med korketrekkeren, helle vinen over på karaffel og oppbevare restene på kjøl og med så lite lufttilførsel som mulig.

 

God fornøyelse til deg og dine (vin)venner.

 
Med venlig hilsen,

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne opptil 3 produkter
Sammenlign
MAKS 3 enheter
Antall flaskerAntall flasker
FlasketypeFlasketype
KjølesonerKjølesoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlasseringsstedPlasseringssted
Støynivå (dB)Støynivå (dB)
Antall hyllerAntall hyller
HøydeHøyde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør