Slik arrangerer du en vinsmaking

opprettet den under

Slik arrangerer du en vinsmaking

Noe av det morsomste når man interesserer seg for vin er smakingene; en stor øyeåpner for mange. Det samme gjelder i en vinklubb hvor du, sammen med vennene dine, blir klokere for hver eneste vin du smaker på - til og med om du spytter vinen ut.

Smak og lær - til glede for alle

En vinsmaking eller en vinklubb kan være en stor øyeåpner.

Det finnes ulike måter å smake vin på ute i verden, én av dem kan være å bli med på en betalt vinsmaking i nærheten av hvor du bor. Her får du mulighet for å smake på flere forskjellige viner til en forholdsvis rimelig pris.

En annen mulighet er selv å arrangere en vinsmaking, en metode vi anbefaler hvis du gjerne vil et skritt videre. Private vinsmakinger gir deg ofte muligheten for å gå mer i dybden og få en god prat med likesinnede om opplevelsene vinen byr på.

Fellesskapet

Finn noen gode venner som er interessert i god vin og god mat og hør om de ikke kan være interesserte i å starte en vinklubb. Snakk med hverandre om hvordan klubben skal se ut. Hvor seriøse er dere? Skal smakingen foregå i blinde? Er det et minimum eller maksimum på vinens pris? Skal dere skifte på å stå for vertsskapet? 

En god oppskrift på en vinklubb kan se ut som følger:

 • Samle 8-10 mennesker - så kan dere nøyes med én flaske av hver vin.

 • Ha «BYO» (Bring your own) som generelt prinsipp.

 • Vertsskap på skift.

 • Verten bestemmer dato og tema god tid i forveien (gjerne et par måneder).

 • Gjestene medbringer 1-3 flasker per person innenfor temaet.

 • Verten står for mat - gjerne noe som korresponderer med temaet.

 • Verten presenterer og serverer vinene.

 • Vær nysgjerrige, smak og nyt vinen og det gode selskapet.

Gjett og lær

Overvei å smake blindt når dere har blitt litt mer fortrolige med smakingen, her ligger det nemlig enormt med læring. Blindsmaking krever imidlertid en grad av fortrolighet deltakerne i mellom før man tør å åpne seg med sine gjett, det kommer nemlig garantert til å bli gjort mange «feil» - mange ganger. Sørg derfor for en god stemning med høyt til taket og mulighet til å le, både av hverandre og av seg selv.
Eksempler på temaer kan være druesorter, vindistrikter eller vintyper. Du kan også være heldig å ha en masse flasker fra samme produsent, men fra forskjellige årganger. Det kalles i så fall for en vertikalsmaking. En horisontasmaking, derimot, er når du i én årgang har flasker fra en rekke produsenter, men i samme distrikt. Det er kun fantasien som setter grenser når du skal bestemme tema for en vinsmaking.

Praktikken

Verten bør sørge for at smakingen foregår rundt et hyggelig spisebord i et godt opplyst lokale og uten for mange forstyrrende elementer for luktesansen som duftlys, matos og lignende. 

Vin smaker best når den drikkes fra gode glass og glassene som benyttes bør derfor gjennomsiktige og uten graveringer eller fasetter. Deltakerne kan eventuelt ta med sine egne favorittglass, eller så kan verten tilby å låne ut sine glass. Bordet bør også være dekket med et vannglass til hver av deltakerne og still masser av vann på bordet, både med og uten kullsyre, men helst uten sitron eller andre smakstilsetninger. 

Ofte er det også en god idé å bruke et spyttespann. Har du ikke et slikt liggende gjør en champagnekjøler, skål eller karaffel jobben.

Smak flere ganger

Del gjerne smakingen opp i etapper bestående av to til tre viner om gangen. Husk også å spise et godt måltid midt i smakingen, akkompagnert av én eller flere av vinene fra smakingen. 

Ellers er det bare å følge de klassiske rådene for servering som fremdeles fungerer som en utmerket rettesnor for en vellykket middag:

 • Ung før gammel

 • Hvit før rød (unntatt hvit dessertvin)

 • Tørr før søt

 • Lett før kraftig

 

Vær nysgjerrig, smak og ha det morsomt. Og husk, det å smake på vin er ingen konkurranse, men en «lagsport».

Samle vinvennene dine og gå på oppdagelse i vinens verden.

 

God fornøyelse.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Sammenlign
MAKS 3 enheter